Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 31 de maig del 2017

29 de maig: un nou espectacle al cel, amb boira d'advecció, halo solar i màximes de 30ºC

Banc de boira d'advecció tapant la costa de Calonge (entre la cala Belladona i Torre Valentina) i cel cobert de núvols alts, el passat dilluns al migdia. En primer pla veiem Palamós. Foto mostrada a El Tiempo de TVE.

Tal com es preveia, el passat dilluns 29 de maig, va fer honor a l'estiu meteorològic que ha de començar demà dijous (juny, juliol i agost), amb temperatures màximes que es tornaren a enfilar fins als 30ºC a l'interior de la comarca, amb els 30,6ºC de Les Olives, els 30,2ºC de Monells o els 29,2ºC de La Bisbal d'Empordà, com a clars exemples.
Tot i que els núvols alts van enterenyinar el cel durant la major part de la jornada, i la bombolla d'aire càlid es va començar a desinflar, amb isotermes de 12,3ºC a 850hPa, això no va ser cap impediment perqué el mercuri continués ben amunt.

Banc de boira d'advecció entrant de mar cap a terra el passat dilluns 29 de maig al migdia, amb esteles d'avions més amunt. S'observa com tapava per complet la zona del Pedró, el campanar, l'edifici Jaume II, etc. 

La massa d'aire càlid, en contrast amb l'aire fresc de damunt del mar, unit a l'absència de vent, va tornar a formar nombrosos bancs de boira d'advecció que s'aproparen fins a la línia costanera, gràcies a l'entrada de vent fluixet de component sud i sud-est.
Entre les 13:00h i les 15:00h la boira de mar va reduir notablement la visibilitat de diversos trams del nostre sector costaner i, com sempre, va deixar-nos un paisatge ben curiós i màgic.
Unit a la boira que hi havia en superfície, a uns quants quilòmetres d'alçada apareixien abundants núvols alts i esteles d'avions que deixaven un cel ben enterenyinat i/o blanquinós.
Aquests núvols prims, formats per cirrus i cirrostrats, ens indicaven el pas d'un front molt esquifit que ahir dimarts 30 de maig va portar-nos molts núvols, però només quatre gotes (0,2 mm en el centre del nucli antic i a La Fosca).
Malgrat que tan sols van indicar-nos un trist canvi de temps, els núvols alts almenys ens obsequiaren amb l'aparició d'un bonic halo solar durant el matí i el migdia.

Bonic halo solar aparegut el passat dilluns 29 de maig al migdia. Observem abundants núvols alts i una estela d'avió just davant del Sol.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 29 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 22,4ºC, mínima 16,2ºC. Estat del cel: al matí ambient assolellat, amb 4/8 o 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, aparició d'un halo solar., al migdia/primeres hores de la tarda (de les 13:00h a les 15:00h) aparició de bancs de boira de mar, entre 2/8 i 4/8 St, juntament amb 6/8 Ci, Cs i esteles davions, halo solar., a la tarda es van veure 6/8 o 7/8 Ci, Cs, Cc, Ac i esteles d'avions, alguna virga i un  tènue pilar solar a la posta de sol.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del S, SSE i SE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent de component S, SSE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h va bufar vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del SSE, S, SSO i SO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S i SSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 23 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, i un xic de marejol al migdia i a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La boira de mar va reduir per moments la visibilitat del paisatge costaner, en aquest cas a cala Margarida. 

Posta de sol del passat dilluns 29 de maig, amb nombroses esteles d'avions i un difuminat pilar solar.

Així mateix, les temperatures màximes registrades el passat dilluns 29 de maig al Baix Empordà, van patir lleugeres variacions respecte el dia anterior, majoritàriament a l'alça.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 1,3ºC respecte el diumenge, a La Bisbal d'Empordà pujà 0,6ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,3ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va baixar 0,2ºC.
A Palamós la temperatura màxima va pujar 0,5ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 30,6ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,4ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes tenir comportaments diferents segons la població, a més, només van pujar o baixar lleugerament.
A Torroella de Montgrí la mínima va descendir 1,5ºC respecte el dia anterior i a La Tallada d'Empordà descendí 0,8ºC, en canvi, a Monells va pujar 0,4ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,3ºC
A Palamós la mínima pujà 0,4ºC.
Els 10,9ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 29 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,2ºC (10,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,2ºC (11,6ºC)., La Tallada d'Empordà 29,2ºC (11,4ºC)., Torroella de Montgrí 29,1ºC (12,6ºC)., Castell d'Aro 27,2ºC (11,6ºC).

Més fotos dels bancs de boira d'advecció i els núvols alts que vàrem tenir el passat dilluns 29 de maig