Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 de maig del 2017

Una mica d'aventura al volcà Cerro Negro (Nicaragua)

Foto de grup, on veiem la colla de gent que vàrem ascendir al volcà Cerro Negro (al fons de la imatge), per llavors baixar-lo a tota velocitat amb planxes de fusta.

Una de les activitats d'aventura més solicitades i anunciades de Nicaragua és l'ascensió al volcà Cerro Negro, i el seu posterior descens amb una planxa de fusta pel seu vessant inclinat.

El volcà Cerro Negro és un edifici volcànic situat en el departament de León, a 25 quilòmetres a l'est de la capçalera departamental del mateix nom, i té 726 metres d'altura sobre el nivell del mar. El seu nom prové del seu color; i va sorgir fa un segle i mig al bell mig de la plana.
El seu con és una enorme acumulació de lapil·li  sense vegetació, un fet que esdevé ideal per a la pràctica de "sandboarding".

Aquí veiem com baixo ràpid pel vessant inclinat amb una planxa de fusta.

El Cerro Negro és el volcà més jove de l'Amèrica Central i també és un excel·lent escenari turístic per les oportunitats que ofereix.
Va néixer a la matinada del 13 d'abril del 1850, sent un dels més recents de la història volcànica del planeta, enmig de tremolors, sorolls subterranis, i sortidors de lava. És un dels pocs volcans històrics del món, com l'Izalco a El Salvador i el Paricutín a Mèxic, ja que la majoria d'ells van sorgir durant la prehistòria.

En dues setmanes va assolir uns 50 metres d'altura i en les erupcions posteriors es va caracteritzar per l'obertura de cons adventicis o esquerdes per on van fluir corrents de lava; el cràter volcànic es va vestir amb un espès núvol de piroclastos de 6 quilòmetres d'altura que va descarregar una pluja de cendres a l'occident del país, castigant principalment a la ciutat de León.

Per escalar el Cerro Negro cal caminar per un camí costerut i pedregós, moltes vegades afectat per un vent intens que fa estar alerta, ja que les planxes de fusta s'han d'aguantar amb força perquè el vent no se les endugui.
Es tarda al voltant d'una hora en pujar fins al cim del cràter, i el material per poder baixar-lo el tindrem que carregar, ja que s'entrega a l'inici de la pujada (vestit, ulleres i planxa de fusta).

Vista des del cim del volcà. Veiem una part de la cadena volcànica de atravessa el país, amb el volcà Telica fumejant al mig i al fons de tot s'aprecia el magnífic con del volcà San Cristóbal.

La vista des del cim és magnífica. Es pot apreciar la cadena volcànica que travessa diversos departaments de Nicaragua i que alinea un volcà després de l'altre, com el Telica i el San Cristóbal. Al cim també es pot apreciar el cràter, sentir la calor i percebre l'olor de sofre que emeten les fumaroles, abans de començar a baixar.

Un dels principals inconvenients és la calor i el sol, per la qual cosa serà necessari portar suficient aigua i protector solar, i el més important, cal realitzar l'excursió aviat al matí, per mirar d'evitar les hores de més radiació solar. També es recomana portar roba fresca, pantalons i sabates aptes per a l'escalada que puguin protegir de les punxegudes roques volcàniques.

El cim del volcà Cerro Negro.

El Cerro Negro ha tingut 23 erupcions, les últimes molt violentes incloent la primera, la del 1867, 1914, 1923, 1947, 1946, 1950, 1968, 1971, 1992, 1995 i 1999; en la del juliol i agost del 1947 va estar en erupció dues setmanes i era tal la pluja de cendra sobre León que fins i tot s'acumulava als carrers, sostres de les cases i al terrat de la Catedral.
L'aire era irrespirable i el bisbe Isidro Augusto Oviedo i Reyes va prometre a la Mare de Déu que se celebraria una festa en el seu honor, la nit del 14 d'agost de cada any (vigília de la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu), perquè es calmés el volcà.
Al novembre i desembre del 1995 va oferir un gran espectacle llançant lava des del cim; més recentment, a l'agost del 1999, van brollar tres cràters adventicis a la falda del volcà llançant lava i cendra.
Tot i que les erupcions d'aquest i altres volcans han estat perjudicials per a la població dels seus voltants i per al poble de León, la cendra ha fertilitzat la plana on es conrea cotó, taronges, blat de moro, etc.


Vídeo de l'erupció de l'any 1995.

A l'entrada s'ha de pagar una tarifa, ja que es tracta d'una àrea protegida. El preu per als estrangers és de 5 dòlars i per als nacionals 2 dòlars.

Per arribar-hi cal agafar la carretera que va de León a Chinandega, i a només un parell de km de León trobarà un rètol que indica la direcció cap a la comunitat rural de Lechecuagos, i també cap al volcà. Des d'aquí, el camí està sense pavimentar, i encara que hi ha rètols que indiquen la direcció que s'ha de seguir, millor que ho pregunteu sobre el camí.

Encara que està a només 25 quilòmetres de León, no s'hi pot accedir en transport públic, ja que la major part del camí està sense pavimentar. Per la mateixa raó, és preferible utilitzar un cotxe 4x4 per prevenir que no poguem quedar atrapats al sorrenc trajecte i, a més, és recomanable contractar un guia local.

Començament de l'ascens al volcà.

Camí pedregós per pujar al volcà.

Aqui estem a mig camí, sota un sol de justícia.

Des del vessant del volcà s'observa una colada recent de lava solidificada i vistes a la plana, amb molta calitja.

Aguantant la ventada que feia abans de baixar.

Aguantant la ventada que feia abans de baixar.

Ara toca descendir a tota velocitat pel vessant cobert de lapil·li.

Ara toca descendir a tota velocitat pel vessant cobert de lapil·li.

El vessant te un gran pendent.