Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 15 de maig del 2017

Dissabte 13 de maig: el temps acompanya el festival Palamós, Terra de Mar

El festival mariner Palamós, Terra de Mar, va portar un nombrós públic al port palamosí. L'ambient plàcid i assolellat va acompanyar la primera jornada de l'onzena edició d'aquesta festa marinera que ocupà tot el cap de setmana.

Tot i que a primeres hores del matí del passat dissabte 13 de maig, s'apreciava un extens banc de boira o núvols baixos sobre el mar, que anava entrant cap a terra en alguns trams del nostre litoral, els núvols Stratus es van dissipar al cap de poca estona, fins a deixar-nos un matí i una tarda dominats per un ambient molt plàcid i assolellat.
Una vegada més, es pot afirmar que vàrem tenir molta sort amb el temps, ja que el dia anterior ens va afectar una garbinada intensa que en cas d'haver-se donat el dissabte, hagués fet deslluir la primera jornada del festival mariner Palamós, Terra de Mar que ha ocupat el cap de setmana.
Com podeu observar a la imatge superior, com que l'astre rei brillava amb tota la seva força durant l'ocàs i es trobava molt baix, les ulleres fosques eren més que necessàries si es volia mirar cap a l'oest, o en tot cas també es podia fer una mica d'ombra amb les mans per no quedar enlluernat.

Malgrat el temps assolellat, l'absència de vent de garbí va fer que les temperatures màximes fossin més baixes que les del dia anterior, sobretot cap a l'interior de la comarca., per contra, les temperatures mínimes van ser més altes.

El cel serè del passat dissabte 13 de maig a la tarda. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 13 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 19,7ºC, mínima 12,7ºC. Estat del cel: a primeres hores del dia hi havia una capa de núvols baixos 6/8 St, a estones en forma de boira, boirina o boira alta, juntament amb 2/8 Ci i Cs., al llarg del matí el sol es va acabar imposant, amb 3/8 o 4/8 Ci i Ac, juntament amb 2/8 Cu i Sc., a la tarda van quedar 2/8 o 3/8 Ac lenticulars i 2/8 o 3/8 Sc., a la tarda/vespre cel ras.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent del N, NO, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció ENE, E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del SE, S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent de component E, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 21 km/h E.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,64 metres a les 00:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge RGB del satèl·lit Meteosat de Segona Generació, basat en les dades del vapor d'aigua, del passat dissabte 13 de maig a les vuit del matí. S'observa un extens banc de boira d'advecció al golf de Lleó que en alguns moments fregà la Costa Brava.

Cel ras i el creuer Albatros atracat al port palamosí, el passat dissabte 13 de maig a la tarda.

Per altre banda, podem veure com les temperatures màximes del passat dissabte 13 de maig, van baixar respecte el dia anterior a totes les poblacions del Baix Empordà.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 4,2ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà descendí 3,1ºC i a Castell d'Aro baixà 2,8ºC.
A Palamós la temperatura màxima va baixar 1,0ºC.
En aquest sentit, els 24,9ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,9ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar lleugerament respecte el divendres.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 1,8ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro pujà 1,2ºC i a Monells també va ascendir 1,2ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció que confirma la regla, ja que la mínima va baixar 0,9ºC.
Els 10,8ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,2ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 13 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,7ºC (10,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,5ºC (11,0ºC)., La Tallada d'Empordà 23,7ºC (12,1ºC)., Torroella de Montgrí 23,6ºC (13,0ºC)., Castell d'Aro 21,2ºC (12,1ºC).

Més fotos del festival mariner Palamós, Terra de Mar