Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 24 de juliol del 2017

22 de juliol: màximes de 32/33ºC i l'incendi del Pla de Sant Joan afecta una jonquera

Imatge de l'incendi que va afectar 1,5 hectàrees de vegetació urbana al Pla de Sant Joan, el passat dissabte 22 de juliol a la tarda.

El passat dissabte 22 de juliol, el temps assolellat, la calor típica de l'estiu i el vent de garbí que bufava, propagaren un incendi de vegetació urbana que començà pocs minuts després de les quatre de la tarda, a la zona del Pla de Sant Joan, entre la riera Aubi i els carrers de la Font i Riera.
Aquest incendi que s'inicià molt problament per una negligència, segons s'informa al diari El Punt Avui, cremà part d'un ecosistema típic de les zones humides o àrees de ribera que encara avui dia es sol inundar quan hi han pluges intenses, tot creant uns aiguamolls temporals.

A l'indret hi podem trobar una interessant jonquera, com a mostra testimonial del paisatge que es podia observar antigament a la zona d'aiguamolls que ocupava bona part del Pla de sa Nau i un tros del Pla de Sant Joan. Sens dubte, això s'hauria de posar en valor i preservar en la mesura que sigui possible.

En aquest sentit, aquesta jonquera apareix esmentada a la pàgina 19 del llibre "Flora singular de les Gavarres", escrit per Modesta Juanola i Giralt, dins l'apartat "Flora i vegetació d'altres ambients". "El jonc boval (Scirtus holoschoenus) com a espècie característica, acompanyada de l'herba disentèrica (Pulicaria dysenterica), la jonquera és una comunitat que s'estableix als marges dels cursos de llit ample, en àrees més elevades dins del llit on, durant la major part de l'any, no hi passa aigua. Les més ben contituïdes les trobem al Daró, al Rissec, a la riera del Vilar, a la riera Aubi i en antics aiguamoixos dessecats a Sant Joan de Palamós, indrets situats fora de l'EIN de les Gavarres".
A part de la jonquera, també hi trobem un retall de salzeda, com a exemple típic de bosc de ribera, amb alguns salzes de notables dimensions que s'han vist molt afectats. No obstant això, ben a prop hi predominen espècies invasores com les canyes.

Efectes del foc sobre la jonquera del Pla de Sant Joan i el retall de salzeda




Per sort, l'incendi fou ràpidament controlat gràcies a l'excel·lent treball dels cossos d'emergència i dels voluntaris de l'ADF.

A part d'aquest desagradable incident que causà expectació i moments de tensió, la jornada va estar marcada per les elevades temperatures, amb temperatures màximes de plena canícula, com són els 33,1ºC de Les Olives, els 32,4ºC de Monells o els 31,9ºC de La Bisbal d'Empordà.
Com sol passar habitualment, a la nostre vila el vent de garbí s'encarregà de mantenir el mercuri a ratlla, amb una màxima de 26,6ºC, però amb xafogor molt elevada. Malgrat tot,  altre cop vàrem patir una nit tropical, amb 20,7ºC de mínima.

Imatge aèria de l'àrea cremada. Font: Bombers de la Generalitat de Catalunya.

El cel serè del passat dissabte 22 de juliol a primera hora del matí. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dissabte 22 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 26,6ºC, mínima 20,7ºC. Estat del cel: al matí cel serè o aparegueren 1/8 Ci i Sc., al migdia temps assolellat, però arribada d'abundants núvols prims, amb entre 3/8 i 6/8 Ci, Cs, juntament amb 1/8 o 3/8 Cu i Sc.,  a la tarda domini del sol, amb 2/8 o 4/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 1/8 Sc i St.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, ENE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent de component S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h va bufar vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S i SSE, a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del SE i mar de vent del SSO (ones de 0,25 a 0,5 metres), nombrosos blancalls., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel enterenyinat per núvols alts el passat dissabte 22 de juliol a la tarda. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat dissabte 22 de juliol, amb alguns núvols prims. Font: http://palamos.cam

Així mateix, les temperatures màximes assolides el passat dissabte 22 de juliol al Baix Empordà, van pujar amb més o menys força a l'interior, però a la costa van baixar lleugerament.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 3,7ºC respecte el dia anterior, a Monells pujà 3,4ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,1ºC. Per contra, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 0,8ºC respecte el dia abans i a Palamós va descendir 0,6ºC.
En aquest sentit, els 33,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,6ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar lleugerament a quasi tots els llocs.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 0,7ºC respecte el divendres, a Torroella de Montgrí descendí 0,3ºC i a Monells va descendir 0,1ºC. L'excepció apareix a La Bisbal d'Empordà, on la mínima va pujar 0,3ºC.
A Palamós la mínima baixà 0,8ºC.
Els 16,3ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,7ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 22 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,4ºC (16,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,9ºC (17,3ºC)., La Tallada d'Empordà 31,3ºC (16,8ºC)., Torroella de Montgrí 29,5ºC (17,1ºC)., Castell d'Aro 27,8ºC (18,3ºC).

Més imatges de l'incendi del passat dissabte 22 de juliol i de les tasques d'extinció on hi participà un helicòpter