Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 18 de juliol del 2017

Diumenge 16 de juliol: gira-sols sota el sol

Temps assolellat, amb un camp de gira-sols en primer pla, el passat diumenge 16 de juliol a la tarda. Foto captada des de Torroella de Montgrí. Imatge mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya.

El passat diumenge 16 de juliol, l'astre rei va tornar a brillar amb força sobre l'Empordanet. No obstant això, l'entrada de vent de provences i vent de gregal, uns vents molt menys càlids que la tramuntana reescalfada que vàrem patir el dia abans, va permetre que la temperatura màxima es decidís a baixar, però la calor no va desaparèixer.
A Palamós el mercuri encara es va enfilar fins als 29ºC al centre del barri vell, i la màxima més elevada de la comarca foren els 32,7ºC de Castell d'Aro.

Els rajos solars de la jornada dominical queien amb força sobre els camps de gira-sols que poblen alguns indrets de la comarca baixempordanesa. En aquesta època de l'any el paisatge s'engalana amb el color groc de les seves espectaculars flors que no deixen a ningú indeferent.
El gira-sol (Helianthus annuus) és una planta herbàcia de la família de les asteràcies, amb una inflorescència gran en capítol.
És una planta originària d'Amèrica, especialment de Mèxic, el Perú i el sud dels Estats Units, que va ser introduïda a Europa durant el segle XVI. Des d'aleshores, el seu cultiu es va propagar ràpidament. Segons la genètica, la domesticació té el seu origen a l'est dels Estats Units, concretament a la zona d'Arkansas i després es va estendre cap al sud. Es conrea per la llavor, la pipa de gira-sol, de la qual s'obté un oli comestible.
El nom d'Heliantus, que és com es coneix científicament el gira-sol, deriva del grec antic helios, que significa "sol", i anthos "flor", doncs "flor de sol", que és prou descriptiu per la seva aparença.
Existeix la creença estesa que és una planta que segueix el Sol durant el seu recorregut diürn, però es tracta d'un error, ja que només les gemmes tancades ho fan. En créixer, les tijes es fan rígides i les flors adultes són fixes. Generalment s'orienten cap a llevant.

És una planta poc exigent respecte al sòl, encara que prefereix els terrenys sorrencs i rics en matèria orgànica. El gira-sol es cultiva de manera intensiva en grans plantacions com a planta alimentària, i, sobretot, s'ha cultivat a Europa, especialment a Rússia, per aprofitar-ne les llavors, que són olioses. El gira-sol floreix a l'estiu, i és a la tardor quan es du a terme la recol·lecció dels fruits per aprofitar-ne les llavors. A més, les fulles i les flors també s'utilitzen en medicina.

Temps assolellat, amb un camp de gira-sols en primer pla, el passat diumenge 16 de juliol a la tarda. Foto captada des de Torroella de Montgrí.

L'oli extret de les llavors de gira-sol s'utilitza en l'alimentació per elaborar margarines baixes en colesterol i pastissos. També es fan servir per a la fabricació de sabons, pintures, lubrificants i locions. L'oli de gira-sol es pot fer servir per produir biodièsel.
La mel de gira-sol és una de les més corrents en el mercat, i, tot i no ser de les més apreciades, pot arribar a tenir una certa consideració si la proporció de pol·len és suficient mel monofloral.

De cares a l'alimentació l'oli de gira-sol és un aliment ric en diversos nutrients, com ara lípids i proteïnes. A més és una excel·lent font de calories. Els àcids grassos insaturats de l'oli produeixen una disminució del nivells de C-LDL i un augment de C-HDL a la sang. L'oli té un efecte laxant lubricant, de manera que afavoreix l'evacuació intestinal de manera natural, sense provocar diarrea.
No s'ha descrit cap toxicitat en una dieta variada i equilibrada.

Temps assolellat, amb un camp de gira-sols en primer pla, el passat diumenge 16 de juliol a la tarda. Foto captada des de Torroella de Montgrí.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 16 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 28,9ºC, mínima 22,1ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí només s'observaren 0/8 o 2/8 Ci., a la tarda va aparèixer algun núvol més, amb entre 2/8 o 3/8 Ci, Ac i esteles d'avions., al vespre es va veure una enclusa cap a l'horitzó oest-nord-oest.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent de direcció N, NNO, NO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N i NNE, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent de component N, NNE, NE i ENE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va bufar vent del NNE, NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del E, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del SO, OSO i O, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 39 km/h N.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,27 metres a les 00:0h.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 69%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Durant la posta de sol del passat diumenge 16 de juliol s'observà una enclusa cap a l'horitzó oest-nord-oest. Imatge extreta de http://palamos.cam

Imatge composada dels radars meteorològics del passat diumenge 16 de juliol a les 20:42h. S'observa una nuvolada descarregant al Berguedà. L'enclusa que es va veure durant la posta de sol provenia d'aquest núvol convectiu. 

Així mateix, les temperatures màximes assolides el passat diumenge 16 de juliol al Baix Empordà, van experimentar una baixada generalitzada i més o menys intensa respecte el dissabte, degut a la presència de vent de component NE i E, molt més fresc que la tramuntana reescalfada que hi va haver el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 3,8ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 3,7ºC i a Monells baixà 3,0ºC.
A Palamós la temperatura màxima va descendir 2,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 32,7ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 28,8ºC de Palamós-La Fosca i de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum, cal remarcar que la temperatura mínima va tenir comportaments diferents depenent de l'indret.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 5,0ºC respecte el dissabte i a La Tallada d'Empordà baixà 1,0ºC, per contra, a Monells va pujar 1,8ºC i a Castell d'Aro va ascendir 1,5ºC.
A Palamós la mínima va baixar 0,1ºC.
Els 15,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,1ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 16 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 32,7ºC (18,0ºC)., Monells 31,2ºC (15,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,9ºC (16,3ºC)., La Tallada d'Empordà 30,4ºC (16,3ºC)., Torroella de Montgrí 29,4ºC (16,9ºC).

Més fotos de l'espectacle de color que ens deixen els camps de gira-sols al paisatge del Baix Empordà