Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 22 de juliol del 2017

Dijous 20 de juliol: certa inestabilitat, mar de fons i escala del creuer Tui Discovery

Mar de fons de xaloc a la platja de la Fosca i cel ennuvolat a primeres hores del matí del passat dijous 20 de juliol. Foto mostrada al temps del programa Los Desayunos de TVE (hora 1:05) i al temps de Meteocat tv.

El passat dijous 20 de juliol, el pas de les restes d'un sistema frontal, va deixar-nos un dia lleugerament inestable, amb algunes nuvolades que en prou feines deixaren quatre gotes de fang, a més, la sensació de xafogor encara va augmentar més.
De bon matí ja es podien observar clars símptomes d'aquest canvi de temps anecdòtic, degut a la marcada mar de fons de xaloc que encara hi havia, amb ones que en alguns casos sobrepassaven per poc el metre d'alçada, la qual cosa va mantenir hissada la bandera groga de precaució al bany a les platges palamosines per tercera jornada consecutiva.

La mar de fons anava acompanyada per abundants núvols baixos d'aspecte amenaçador, així com també per abundants núvols mitgencs que deixaven el cel empedrat. Entre el cel ennuvolat, la mala mar i la manca de gent a la platja a primeres hores del matí, semblava ben bé que era un dia d'hivern, si no fos pel calendari i l'elevada temperatura imperant. A tot això cal afegir que el mar es va tornar a emportar un tros de la platja de la Fosca, tal com es veu més avall.

Onatge de mar de fons a La Fosca i cel ennuvolat, el passat dijous 20 de juliol a primeres hores del matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya

La inestabilitat, però, no es va fer present fins passat el migdia. Entre la una i les dues de la tarda, el cel amenaçador va acabar deixant quatre gotes inapreciables al centre del barri vell de Palamós, en canvi, a La Fosca es recolliren 0,4 mm. En altres indrets de la comarca van caure 4,0 mm a Torroella de Montgrí, 0,7 mm a Castell d'Aro i 0,2 mm a Calonge i també a Palafrugell.
Cal remarcar que altre cop hi va haver tempesta seca a la nostre zona, amb el so d'alguns trons llunyans.

Mapa de llamps del passat dijous 20 de juliol. Veiem aparat elèctric al Baix Empordà.

La mar s'emportà un bon tros de platja altre cop. Foto del passat dijous 20 de juliol al matí.

En un altre ordre de coses, el vent intens de tramuntana que hi havia al golf de Lleó i la mala mar, van fer que de bon matí ens trobéssim amb una visita inesperada al port palamosí. El capità del creuer turístic TUI Discovery, va decidir canviar l'escala que havia de fer al port de Roses pel port de Palamós, ja que les condicions de la nostre infraestructura portuària eren més propicies perquè els dos mil passatgers que portava (la majoria persones d'edat avançada i angleses) poguéssin baixar del vaixell, alhora que van aprofitar per passar el dia al nostre municipi.
Incomprensiblement, la presència d'aquest gran vaixell ha passat desapercebuda en els informatius de Ràdio Palamós. No obstant això, TVCB si que va donar aquesta notícia.
El vaixell va romandre a Palamós de les set del matí a les sis de la tarda.

El creuer TUI Discovery atracat al port de Palamós el passat dijous 20 de juliol.

El creuer de passatgers TUI Discovery és un creuer de classe "Vision" que navega per Thomson Cruises. Abans del mes d'abril del 2016, era portat per Royal Caribbean amb el nom de "Splendor of the Seas". Compta amb un vestíbul de set pisos, un gran rocòdrom i un camp de golf en miniatura de 9 forats.

El tonatge brut del TUI Discovery és de 69.130 tones i té un desplaçament de 35.396 tones (34.837 tones llargues, 39.017 tones curtes). El creuer té una longitud total de 264 metres, amb una biga de 32 metres i un calat de 7,9 metres.
El sistema de propulsió consta de cinc motors Wärtsilä Vasa 12V46B, que subministren 11.700 quilowatts (15.700 CV) cadascun a les dues hèlixs de pas fix de 5,8 metres de diàmetre. La velocitat màxima és de 24 nusos (44 km/h, 28 milles per hora).

El vaixell compta amb onze cobertes, amb allotjaments per a passatgers ubicats a les cobertes 2 a 3 i 6 a 8. Pot portar fins a 2.074 passatgers, amb 720 tripulants.
Te 902 cabines a bord (incloent 20 suites i 67 junior suites). Les cobertes 9 i 10 formen la porció a l'aire lliure del vaixell, amb la piscina principal, rocòdrom, camp de golf de 9 forats i solàrium. La coberta 11, la coberta més alta, te un gran bar i un pista de ball a l'aire lliure.

Núvols altocúmuls i el creuer TUI Discovery, el passat dijous 20 de juliol al matí.

Més dades meteorològiques del passat dijous 20 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 27,0ºC, mínima 23,0ºC. Estat del cel: al matí domini dels núvols i alguna clariana, amb 3/8 o 4/8 Ac, juntament amb 3/8 o 5/8 Cu, Sc i St, raigs crepusculars i polsim del Sàhara amb cel blanquinós., al migdia 8/8 Cb, Cu, Sc i St, alguna roina i trons llunyans., a la tarda domini del sol, amb 0/8 o 3/8 Ac, enclusa cap al nord i nord-oest.
Vent: fins les 14:00h hi va haver vent de direcció N, NNO i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNE i NE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent de component N, NNE i NNO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 37 km/h N.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del SE (ones de 1 a 1,2 metres)., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,27 metres a les 03:00h i a les 06:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat dijous 20 de juliol, amb restes d'encluses a l'horitzó N i NO. Font: http://palamos.cam

D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dijous 20 de juliol al Baix Empordà, van experimentar una baixada més o menys remarcable respecte el dimecres, degut al cel ennuvolat i a l'entrada d'un xic d'aire fresc.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 3,0ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,4ºC i a Monells baixà 1,5ºC.
L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, on la temperatura màxima va pujar 0,2ºC respecte el dia abans. A Palamós descendí 0,5ºC.
En aquest sentit, els 29,8ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,5ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes també van baixar amb més o menys importància a tot arreu, encara que els registres finals van tenir lloc al vespre, en comptes de donar-se de matinada.
A Monells la mínima va baixar 3,2ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà descendí 2,9ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,5ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,6ºC.
Els 17,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,0ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 20 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,8ºC (17,6ºC)., La Tallada d'Empordà 29,1ºC (18,8ºC)., Castell d'Aro 28,6ºC (19,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,0ºC (18,7ºC)., Torroella de Montgrí 27,2ºC (18,7ºC).

4 fotos més del passat dijous al matí, amb núvols, mala mar i el creuer TUI Discovery