Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 2 de juliol del 2017

Dijous 29 de juny: els cúmuls segueixen creixent amb força i es forma una tromba marina

Tromba marina observada des del mirador del Morro del Vedell, el passat dijous 29 de juny a les 11:15h. Autor de la foto: Aixel García Cruz.

El passat dijous 29 de juny, es va mantenir ben present l'elevada inestabilitat atmosfèrica.
Aquest episodi  dinàmic degut a la presència d'un tàlveg d'aire fred en altura, amb isos de -14,5ºC a 500hPa, i una temperatura de l'aigua del mar més alta del normal, va continuar facilitant el creixement de grans núvols de desenvolupament vertical.
En aquesta ocasió les grans nuvolades van descarregar majoritàriament a sobre el mar, tot i que sobre terra ferma encara es va escapar algun petit ruixat o plugim.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dijous 29 de juny, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 7,4 mm., Bellcaire d'Empordà 5,1 mm., Verges 1,4 mm., La Tallada d'Empordà 0,7 mm., Calonge 0,2 mm., Palamós 0,2 mm., Palamós-La Fosca 0,2 mm.

Aquestes minces precipitacions podrien fer pensar que aquella jornada no va passar gran cosa, però res més lluny de la realitat, ja que els cúmuls, malgrat que no deixaren gaire precipitació a causa d'una capa d'aire sec que hi havia a uns 3000 metres d'altura, l'espectacle que ens deixaren fou superb, tal com podeu veure al recull d'imatges.

Cúmuls amenaçadors creixent a sobre Palamós el passat dijous 29 de juny al matí.

Sens dubte, la protagonista principal d'aquest espectacle meteorològic fou la formació d'una tromba marina que es passejà pel davant de la costa palamosina. Per sort, hi va haver un testimoni que la va poder fotografiar des del mirador del Morro del Vedell a un quart de dotze del matí. La foto que obre aquest post va ser realitzada per en Aixel García Cruz. La imatge ens mostra clarament una part de l'embut, a més, també es pot intuir com s'aixecava  aigua de la superfície del mar.

Aquest fenomen tornàdic penjava d'un Cumulus congestus que es veia alimentat per unes condicions atmosfèriques molt inestables, afavorides per la presència de vent en cissalla que augmenta el moviment ascendent i incrementa la vorticitat.
També cal tenir en compte que hi havia una elevada helicitat al davant de la costa palamosina, al voltant de 150 SRH, la qual cosa pot facilitar que es formin petits tornados.

Mapa de vent en cissalla del passat dijous 29 de juny a les onze del matí.

Mapa d'helicitat del passat dijous 29 de juny a les onze del matí.

Cumulus congestus pannus observat sobre la badia de Palamós el passat dijous 29 de juny al matí. 

A part d'una tromba marina, els cúmuls també anaven associats amb altres complements més inofensius, com per exemple pannus.
Un pannus és un núvol accessori en forma de capa contínua o de tires escantellades que se situa per sota d'un núvol Cumulus, Cumulonimbus, Altostratus o Nimbostratus.

Cúmuls en creixement sobre la badia de Palamós, el passat dijous 29 de juny al matí. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 29 de juny del 2017 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 15,9ºC. Estat del cel amb núvols i clarianes, al matí s'observaren entre 4/8 i 6/8 Cu, Sc i St., al migdia temps assolellat i aparició de 2/8 o 3/8 Cu., a la tarda nou augment nuvolós, amb entre 3/8 i 6/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent en calma, o vent del O, ONO i SO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent de component E, ENE i NE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N, NNO i NO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 35 km/h NO.
Estat de la mar amb maror, mar de fons del S., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,5 metres a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cúmul amb la base fosca i retallada. També veiem mar de fons de migjorn, maror, el passat dijous 29 de juny al matí.

Cúmuls gruixuts amb la Llosa al fons, el passat dijous 29 de juny al matí.

En relació a les temperatures màximes registrades el passat dijous 29 de juny al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una baixada més o menys marcada respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la màxima baixà 3,2ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,9ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 1,5ºC
A Palamós la temperatura màxima descendí 1,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 26,1ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,4ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes també van baixar a tot arreu respecte el dia abans.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 2,0ºC respecte el dimecres, a Monells també descendí 2,0ºC i a Castell d'Aro va descendir 1,3ºC.
A Palamós la mínima baixà 0,7ºC.
Els 12,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 16,5ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 29 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 26,1ºC (14,1ºC)., Monells 24,5ºC (12,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,5ºC (13,3ºC)., Torroella de Montgrí 23,7ºC (13,5ºC)., La Tallada d'Empordà 23,1ºC (13,2ºC).

Més fotos dels cúmuls amenaçadors que hi havien el passat dijous 29 de juny al matí, amb la base molt fosca