Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 d’octubre del 2017

Dijous 12 d'octubre: alguns núvols baixos i el creuer Riviera il·luminant la nit palamosina

El creuer Riviera es fa afegir a les llums del port de Palamós i ens deixà un bon espectacle nocturn ahir dijous 12 d'octubre.

Ahir dijous 12 d'octubre vam tenir una jornada molt tranquil·la, meteorològicament parlant, degut a l'ampli anticicló que domina la conca del Mediterrani i bona part del centre, sud i est d'Europa.
La zona de subsidència anticiclònica associada a l'alta pressió que hi ha sobre el mar Mediterrani, el vent en calma de la matinada i el lleuger flux de component sud i est existent la resta del dia, així com l'elevada humitat i la formació d'una capa d'inversió tèrmica en nivells baixos de la troposfera, van formar extensos bancs de núvols estrats i estratocúmuls.
Aquest núvols situats a poca alçada, van entrar de mar cap a terra en diferents moments, sobretot durant la tarda, a més, de bon matí també s'observaren bancs de boira espessa cap a l'interior i boirina a la mateixa costa.
L'elevada humitat relativa també va produir el fenomen de la rosada que deixà ben molls els objectes situats a la intempèrie, tot això a primeres hores del matí i al vespre.

Mapa de pressió en superfície d'ahir dijous 12 d'octubre, on veiem l'extens anticicló que ens afecta. A Palamós es va registrar una pressió màxima de 1026 hPa.

Imatge RGB del satèl·lit Meteosat de Segona Generació, basat en les dades del vapor d'aigua, d'ahir dijous 12 d'octubre a les vuit del matí. S'aprecien bancs de boira o núvols baixos a les nostres comarques i sobre el golf de Lleó.

Més dades meteorològiques d'ahir dijous 12 d'octubre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 22,4ºC, mínima 14,8ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí boirina a la vertical i bancs de boira cap a l'interior, 4/8 Sc i St., matí de sol intercalat amb núvols baixos, entre 1/8 i 3/8 Sc i St., al migdia hi havien entre 3/8 i 6/8 Sc i St., a la tarda s'observaren entre 4/8 i 7/8 Sc i St., al vespre disminució de la nuvolositat fins a quedar 1/8 Sc i St.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent de component E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del O, OSO i SO, a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge significant de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols baixos abundants sobre la badia de Palamós i el creuer Riviera atracat al moll Fèlix Ribera, ahir dijous 12 d'octubre a les 16:05h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.

Banc de boira matinal al fons de la imatge, cap a la riera de Calonge i a la vall dels Molins, ahir dijous 12 d'octubre a les nou del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si fem l'habitual repàs a les temperatures màximes registrades ahir dijous 12 d'octubre al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar de forma més o menys acusada, respecte el dia abans, degut a la presència de núvols baixos i a la manca de vent de garbí.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va baixar 3,9ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,4ºC i a Castell d'Aro descendí 1,4ºC.
A Palamós la temperatura màxima va descendir 0,3ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 26,2ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,6ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar amb més o menys intensitat a totes les poblacions, respecte el dia anterior, degut als núvols i a les boires.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 4,0ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí ascendí 3,4ºC i a Monells pujà 2,7ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la mínima va baixar 0,5ºC.
Els 11,7ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,8ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 12 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,2ºC (11,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,1ºC (13,2ºC)., La Tallada d'Empordà 23,1ºC (12,9ºC)., Castell d'Aro 22,9ºC (14,3ºC)., Torroella de Montgrí 22,3ºC (12,8ºC).

Més fotos del creuer Riviera il·luminant la nit palamosina d'ahir dijous 12 d'octubre