Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 d’octubre del 2017

Tardor i/o primavera al Parc Ciutadella (Poznan, Polònia)


Aquest bonic i extens parc de 100 hectàrees situat al nord del centre de la ciutat de Poznan, actualment presenta un autèntic esclat de colors, degut a la conjunció de dos factors: els típics colors que ens deixa la tardor a Centreeuropa i les flors que encara s'exhibeixen, gràcies a unes temperatures benignes. Aquest lloc, antigament estava ocupat per una ciutadella i fortalesa militar del segle XIX, anomenada Winiary.
Fou destruïda quasi del tot durant la II Guerra Mundial, però com veieu a les fotos, avui dia aquest lloc te un aspecte molt diferent i hi destaquen els fantàstics jardins, on hi trobem un espectacular roserar que envolta un estany, i la presència d'escultures i monuments, tot i que encara hi han restes que fan referència al seu passat militar, com per exemple, cementiris militars, dos museus militars, monuments i restes de fortificacions, entre d'altres.

La fortalesa Winiary fou construïda entre el 1828 i el 1839 sobre els terrenys de dos pobles abandonats, Bonin i Winiary. Era una estructura clàssica que formava part de l'anomenat nou sistema de defensa prusià.
El 1945, les fortificacions de la ciutadella van ser destruïdes en gran mesura i en els anys següents es van demolir la major part de les seves restes. En aquells anys es va crear un cementiri de soldats soviètics a la vessant meridional del turó.
El 1962 es va començar a treballar amb l'objectiu de crear-hi un parc-monument de la Germandat d'Armes i Amistat entre la URSS i Polònia.
El 1992 es va canviar aquest nom tan llarg i des de llavors ha estat simplement el Parc Ciutadella. Avui el parc, juntament amb el cementiri, té una superfície de 100 ha.
Hi ha dos museus: el Museu de l'Exèrcit "Poznań" i el Museu d'Armaments. A prop del monument dels herois hi ha un monument inaugurat el 1982 del mariscal soviètic Vasili Chuikov (1900-82), comandant del vuitè exèrcit, que va assaltar la ciutadella el 1945.
Dos recordatoris d'aquests temps antics poden ser les escultures "Brotherhood of Arms" de Dimitry Sova de Charkov i "The Sappers" de Jan Jakób. També hi ha la "Campana de la Pau i l'Amistat entre les Nacions" que es va donar a conèixer el 1986.