Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 d’octubre del 2017

Dilluns 9 d'octubre: la temperatura segueix pujant i ruixats "sorpresa" al sud de la comarca

Mapa de precipitació acumulada el passat dilluns 9 d'octubre. Font: http://aca-web.gencat.cat/aetr/aetr2/

Els mapes del temps previstos pel passat dilluns 9 d'octubre, ens anunciaven una certa inestabilitat a causa de la formació d'una àrea de convergència de vents en superfície, amb vent del nord o nord-oest cap al nord del país i vent del sud o sud-oest a la costa. Això, tal com es preveia, va desembocar en alguns petits ruixats cap a la Costa Central i a l'interior o prelitoral de Girona i Barcelona. Aquest fet es pot veure clarament a la imatge superior. Malgrat tot, les precipitacions també van arribar al sud del Baix Empordà a partir del vespre, i de forma molt localitzada.
Segons les estacions meteorològiques del Meteocat i Meteoclimatic, es van recollir 8,0 mm a Sant Feliu de Guíxols i 4,5 mm a Castell d'Aro. A la resta de la comarca baix-empordanesa les estacions meteorològiques d'aquestes dues xarxes no van comptabilitzar res de pluja.

A Palamós, aquesta lleugera inestabilitat es va fer notar una mica, degut a l'aparició d'abundants núvols baixos d'aspecte amenaçador al llarg de la tarda/vespre, sobretot cap a l'oest.
De matinada també van aparèixer abundants núvols baixos, la qual cosa va facilitar un ascens clar de la temperatura mínima a tot arreu. De dia, la presència del sol es va encarregar de fer pujar lleugerament la temperatura màxima.

Temps assolellat i la mar molt tranquil·la, el passat dilluns 9 d'octubre a les 15:20h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Més dades meteorològiques del passat dilluns 9 d'octubre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 22,8ºC, mínima 14,9ºC. Estat del cel: a primera hora del dia s'observaren 2/8 Ac., al llarg del matí hi va haver un temps assolellat i entre 0/8 o 2/8 Cu i Sc., a la tarda els núvols van augmentar més, amb entre 2/8 i 5/8 Cu i Sc., al vespre cel tapat.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del NNO, NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 10:00h vent de component N, NNO i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h va bufar vent del NNE, NE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SO, SSO i S, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 09:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 42%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i intervals de núvols baixos, el passat dilluns 9 d'octubre a les 15:21h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós). 

Per altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dilluns 9 d'octubre al Baix Empordà, van tenir un petit ascens a tots els llocs.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 1,6ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà ascendí 1,3ºC i a Torroella de Montgrí pujà 0,6ºC.
A Palamós la temperatura màxima també va pujar 0,6ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 25,8ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,8ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si parem atenció en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar amb més o menys ímpetu a tot arreu.
A Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 3,1ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà ascendí 2,9ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 2,0ºC.
A Palamós la mínima pujà 3,3ºC.
Els 7,7ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,9ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 9 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,8ºC (7,7ºC)., La Tallada d'Empordà 25,6ºC (8,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,4ºC (8,5ºC)., Castell d'Aro 25,2ºC (10,8ºC)., Torroella de Montgrí 25,0ºC (9,1ºC).

A la tarda/vespre el cel es va anar tapant fins a deixar ruixats cap al sud de la comarca. Imatge captada a les 18:53h per la càmera de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).