Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 16 d’octubre del 2017

Dissabte 14 d'octubre: les vinyes comencen a vestir-se de tardor

Les vinyes de Vall-llobrega comencen a vestir-se amb els colors de la tardor. Foto del passat dissabte 14 d'octubre.

Malgrat les elevades temperatures que estem tenint els últims dies, amb registres més propis de mitjans de setembre que no pas de mitjans d'octubre, les vinyes que poblen els camps de les nostres contrades segueixen el seu cicle vital alienes a aquesta circumstància.
La disminució progressiva de les hores de sol i les temperatures mínimes força fresques que s'han assolit cap a l'interior en les darreres setmanes, han afavorit que els pàmpols de nombroses varietats  viníferes comencin a canviar de color, tot substituïnt el color verd clorofíl·lic pels colors ocres i roigs de les xantofil·les i els carotens.

Les grans clarianes que vàrem tenir la tarda del passat dissabte 14 d'octubre, van permetre admirar aquest canvi de colors en algunes vinyes de Vall-llobrega, pertanyents a la DO Empordà. No obstant això, el matí va tornar a estar protagonitzat pels núvols baixos, els quals reduïren de forma notable la visibilitat a la badia de Palamós. Segons el moment, aquests núvols estrats i estratocúmuls es tornaren a presentar en en forma de boira, boirina o boira alta. Així mateix, la seva presència va fer pujar la temperatura mínima respecte el dia anterior.
Una altre de les conseqüències d'aquests núvols baixos va ser l'aparició de boira pixanera durant la matinada, a més, com que també hi havia abundant rosada s'arribaren a acumular 0,2 mm al centre del barri vell de Palamós. En altres estacions meteorològiques de la comarca també es van recollir algunes dècimes

Imatge RGB del satèl·lit Meteosat de Segona Generació, basat en les dades del vapor d'aigua, del passat dissabte 14 d'octubre a les vuit del matí. S'aprecien bancs de boira o núvols baixos a les nostres comarques i al damunt del golf de Lleó.

Boira pixanera del passat dissabte 14 d'octubre a les quatre de la matinada. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 14 d'octubre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 21,8ºC, mínima 17,2ºC.
Estat del cel: al matí hi havia boira o boirina, entre 6/8 i 8/8 Sc i St., a partir del migdia obertura de grans clarianes, amb entre 3/8 i 5/8 Sc i St., a la tarda es van mantenir els núvols baixos i les clarianes, amb 2/8 o 4/8 Sc i St.   
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent de component N, NNO i NNE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ENE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent en calma., a partir de les 20:00h vent de direcció S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h SSE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel cobert de núvols baixos i boirines, el passat dissabte 14 d'octubre a les deu menys set minuts del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge). 

Núvols baixos i grans clarianes, amb una vinya de Vall-llobrega en primer pla, el passat dissabte 14 d'octubre a la tarda.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 14 d'octubre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un lleuger ascens a tot arreu, degut a les grans clarianes del migdia/primeres hores de la tarda.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 1,4ºC respecte el divendres, a La Tallada d'Empordà ascendí 0,7ºC i a Monells pujà 0,6ºC. L'excepció apareix a La Bisbal d'Empordà, on la màxima fou 0,4ºC més baixa.
A Palamós va ascendir 1,5ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 25,0ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 21,4ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com va pujar amb més o menys intensitat a totes les poblacions.
En aquest sentit, a Monells la mínima va pujar 3,2ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 2,5ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,0ºC.
A Palamós també va ascendir 1,0ºC.
Els 13,9ºC que hi van haver a Monells i a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,5ºC de Les Olives i de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 14 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,3ºC (13,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,3ºC (14,6ºC)., Castell d'Aro 23,7ºC (14,3ºC)., La Tallada d'Empordà 23,1ºC (13,9ºC)., Torroella de Montgrí 21,2ºC (14,2ºC).

Més fotos del canvi de colors a les vinyes de Vall-llobrega