Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 de novembre del 2017

10 de novembre: un tel de núvols alts, més tramuntana i ascens de la temperatura

Temps assolellat, amb un tel de núvols alts, el passat divendres 10 de novembre al migdia. Imatge captada des de la cala del Morro del Vedell. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

El passat divendres 10 de novembre, a Palamós es va poder gaudir d'un dia molt diferent a l'experimentat el dijous. El cel ennuvolat i la fred del dia anterior, van deixar pas a una jornada plenament assolellada i molt més càlida. L'allunyament de la massa d'aire fred i l'entrada d'isotermes de 4 a 5 ºC a uns 850 hPa, així com la presència del sol i l'aparició de vent de tramuntana lleugerament reescalfat, van fer pujar la temperatura màxima de forma clara. En alguns casos, com per exemple a Castell d'Aro, la màxima va pujar 7,4 ºC respecte el dijous, i fregaren els 20 ºC.
A la nostre vila la temperatura màxima va tenir un ascens de 5,8 ºC respecte el dia abans, i es van assolir 17,7  ºC de màxima. La matinada, però, va continuar molt freda a l'interior de la comarca, on hi hagueren gelades febles, com per exemple els -0,5 ºC que van tenir a Monells.

Malgrat tot, el sol va estar acompanyat per un tel de núvols alts a les hores centrals de la jornada. En aquest sentit, cal destacar la presència d'alguns núvols undulatus degut a l'efecte del vent de tramuntana, un vent del nord que a Palamós arribà fins a 60 km/h de ratxa màxima al matí.

Cirrostratus nebulosus undulatus observats des de la cala del Morro del Vedell, el passat divendres 10 de novembre al migdia.

Més dades meteorològiques del passat divendres 10 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 17,7 ºC, mínima 8,3 ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí hi havia cel serè., a les següents hores es va veure un augment important dels núvols alts, amb sol o resol, de 4/8 a 7/8 Ci i Cs, alguns undulatus., a la tarda els núvols prims anaren a menys, amb entre 3/8 i 4/8 Ci i Cs.
Vent: fins les 04:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del NO i ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h vent del N i NNO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent de direcció N i NNO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h hi va haver vent del NO, ONO i O, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 60 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, blancalls a poca distància., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,16 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,05 metres a les 12:00h i de 3,28 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,09 metres a les 16:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 71%, mínima 41%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar arrissada a la cala del Morro del Vedell, i el cel enterenyinat per una àmplia capa  de núvols prims, el passat divendres 10 de novembre al migdia. 

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 10 de novembre al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar de forma important respecte el dia anterior a causa dels fets mencionats anteriorment.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 7,4 ºC respecte el dijous, a Monells també pujà 7,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 6,7 ºC.
A Palamós va ascendir 5,8 ºC.
En aquest sentit, els 19,3 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,2 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons el lloc que mirem, a més, aquesta no va patir gaires canvis respecte el dia anterior.
En aquest sentit, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 1,8 ºC respecte el dijous i a Monells baixà 0,4 ºC, per contra, a Palamós va ascendir 0,6 ºC i a Torroella de Montgrí també va pujar 0,6 ºC.
Els -0,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 10 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 19,3 ºC (2,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,6 ºC (1,0 ºC)., Monells 18,6 ºC (-0,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,4 ºC (0,7 ºC)., Torroella de Montgrí 18,2 ºC (2,7 ºC).