Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 4 de novembre del 2017

Resum meteorològic de Tots Sants i pendents del canvi de temps

Aquest any la Castanyada va estar marcada per una temperatura més pròpia per aquesta època de l'any, sobretot de nit. En aquest sentit cal remarcar que a l'interior de la comarca es va baixar fins a 3,3ºC de mínima a Monells. La temperatura màxima en prou feines es va arribar fins als 20ºC a la major part de poblacions.

El passat dimecres 1 de novembre, vàrem tenir un dia de Tots Sants molt tranquil, meteorològicament parlant, però amb un clar contrast entre la temperatura màxima i la temperatura mínima.
Sembla que la temperatura continuarà siguent la protagonista destacada de les properes jornades. Tot i que avui dissabte el mercuri encara es pot enfilar fins als 18 o 20ºC a la nostre vila, el canvi de temps que us vaig anunciar en un anterior article, ens portarà una temperatura molt més baixa de cares a demà diumenge i la major part de la setmana vinent.
La bonança experimentada en les darreres setmanes arriba al final, degut a l'entrada d'un marcat tàlveg d'aire fred polar, acompanyat d'una pertorbació amb un lleu reflex en superfície.
La potent entrada d'aire fred ens ha de deixar un dissabte amb nuvolositat abundant i alguns ruixats i plugims acompanyats de tempesta, sobretot a partir del migdia, a més, demà diumenge no es descarta que pugui tornar a caure algun ruixat. Com que la massa d'aire fred en altura pot ser molt important, amb isotermes de -20ºC a 500 hPa avui dissabte i de -25ºC a -30ºC demà al vespre/nit, podran observar-se potents núvols de desenvolupament vertical a sobre el mar, alguns dels quals poden fregar la costa i deixar-nos algun ruixat tempestuós acompanyat de calamarsa.

El més estacat, però, serà el clar descens que experimentarà el mercuri, ja que es preveuen màximes de 15ºC al Baix Empordà, a partir de demà diumenge.
La sensació de fred podrà ser més acusada degut a l'entrada en escena de la tramuntana. El vent del nord pot bufar de forma moderada entre demà a la tarda i el dilluns al vespre/nit, a uns 30 km/h de mitjana i amb ratxes més fortes, alguna de les quals pot superar els 70 km/h a la nostre vila. Es preveu marejol al nostre sector costaner (arran de costa), amb molts blancalls a poca distància i maregassa mar endins a partir del diumenge.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa previst per diumenge a les 19:00h. S'aprecia un marcat tàlveg d'aire fred en altura, amb isotermes de -25ºC a 5600 metres. 

Mapa de precipitació acumulada prevista fins diumenge al vespre. Veiem com aquest cap de setmana poden acumular-se de 10 a 15 mm a la nostre vila. Com sempre, cal recordar que aquest mapa és purament estimatiu, ja que en alguna població poden acumular-se més litres. 

Mapa de pressió en superfície previst per avui dissabte a les 19:00h. Veiem com ens creua una pertorbació amb un lleu reflex en superfície. Sota la seva vertical el baròmetre pot devallar fins a 1010 hPa.

Mapa de neu acumulada prevista per les properes jornades. El Pirineu es pot cobrir de blanc, sobretot a la seva cara nord, on hi poden caure de 25 a 50 cm. Diumenge a la nit poden arribar isotermes de -4ºC a 850 hPa al Pirineu i de -1ºC a la nostre comarca, a uns 1500 metres.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 1 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 9,7ºC.
Temsp assolellat, amb alguns núvols decoratius., al matí van aparèixer 1/8 Ci i 1/8 Sc i St., al migdia s'observaren 1/8 o 2/8 Sc i St., a la tarda es va produir un augment dels núvols alts, amb entre 3/8 i 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions, juntament amb 1/8 Sc i St.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 11:00h vent del S, SSE, SE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent en calma o vent del NO, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 23 km/h S.
Estat de la mar amb un xic de marejol, mar de fons del ENE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat dimecres 1 de novembre, amb abundants núvols alts i esteles d'avions. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 1 de novembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un petit ascens a tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 2,4ºC respecte el dimarts, a Torroella de Montgrí ascendí 1,5ºC i a Monells pujà 1,4ºC.
A Palamós la màxima també va ascendir 1,4ºC.
En aquest sentit, els 21,3ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 18,9ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima també va baixar de forma lleugera a totes les poblacions, respecte el dia anterior.
Per posar alguns exemples, a Monells la mínima va baixar 2,0ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,8ºC i a Castell d'Aro descendí 1,6ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, on la mínima va pujar 0,8ºC.
A Palamós va descendir 1,2ºC.
Els 3,3ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,0ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 1 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 20,8ºC (4,1ºC)., Castell d'Aro 20,5ºC (6,7ºC)., La Tallada d'Empordà 20,4ºC (3,7ºC)., Torroella de Montgrí 20,3ºC (5,3ºC)., Monells 19,8ºC (3,3ºC).

Temps assolellat i alguns núvols baixos decoratius, el passat dimecres 1 de novembre a les 12:06h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).