Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de novembre del 2017

Dijous 23 de novembre: vent de llebeig i ascens fort de la temperatura mínima

Onades aixecades pel vent de llebeig que bufava el passat dijous 23 de novembre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau.

El passat dijous 23 de novembre, es va apreciar l'acostament d'un front molt desfet per l'oest, la qual cosa va reforçar i mantenir el vent de llebeig fins al vespre.
La presència d'aquest vent del sud-oest durant tota la nit-matinada de dimecres a dijous, va fer pujar de forma important la temperatura mínima a tota la comarca, respecte els dies anteriors. En aquest sentit, trobem com a exemple més clar La Bisbal d'Empordà, ja que la capital comarcal va tenir una temperatura mínima 7,0 ºC més alta que la del dimecres. A la nostre vila la mínima va ascendir 4,0 ºC més que el dia abans.
L'altre efecte destacat produït pel vent de llebeig persistent, va ser l'aparició de tràngol amb onades que arribaven a un metre d'alçada al nostre sector costaner.
Segons Meteoclimatic, el vent va arribar fins a 39 km/h al centre del nucli antic de Palamós, a 40 km/h a Calonge i a 48 km/h a Palafrugell.

Onades aixecades pel vent de llebeig que bufava el passat dijous 23 de novembre. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 23 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 17,4ºC, mínima 11,9ºC. Estat del cel dominat per l'ambient assolellat, però amb mala visibilitat del paisatge degut a la presència de bromes., de bon matí es van observar de 1/8 a 3/8 Sc i St, a més de 1/8 o 3/8 Ci i Ac., al matí-migdia hi van haver 2/8 o 4/8 Ci i Ac, algun núvol lenticular., a la tarda/vespre es van veure de 0/8 a 2/8 Ci, Ac i esteles d'avions. Voreres dels carrers i herbes dels camps ben molles degut a la rosada, sobretot a la tarda-vespre i a primeres hores del matí.
Vent: fins les 14:30h hi va haver vent del SO, OSO i SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció SO i OSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de component SO i OSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del ONO, N i NNE, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 48 km/h N.
Estat de la mar amb maror., mar endins també hi havia maror (onatge significant de 0,47 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 83%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Onades aixecades pel vent de llebeig que bufava el passat dijous 23 de novembre. Imatge captada des de la platja d'en Pere Grau. Al fons veiem el paisatge enterbolit per la presència de bromes.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima registrada el passat dijous 23 de novembre al Baix Empordà, es veu com aquesta va pujar de forma poc acusada respecte el dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va pujar 1,7 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro pujà 1,4 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,1 ºC. L'excepció va tenir lloc a La Tallada d'Empordà, on la màxima fou 1,0 ºC més baixa.
A Palamós la temperatura màxima va ascendir 0,3 ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 21,9 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,3 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Tal com he comentat abans, la temperatura mínima va pujar de forma important respecte el dia anterior.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 7,0 ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà ascendí 6,3 ºC i a Monells pujà 5,4 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 4,0 ºC.
Els 5,8 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,3 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 23 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,9 ºC (6,7 ºC)., Monells 20,9 ºC (6,0 ºC)., Castell d'Aro 19,7 ºC (8,9 ºC)., Torroella de Montgrí 19,0 ºC (6,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,7 ºC (5,8 ºC).