Segurament molts o moltes de vosaltres us haureu fixat en uns curiosos elements arquitectònics situats als careners de les teulades i en algunes xemeneies de diversos masos o cases de poble situades a Palamós i Sant Joan, així com en altres llocs de la comarca. Aquests elements són anomenats "cues de gall" i al contrari del que molta gent es pensa, no són mers elements decoratius, ja que en realitat amaguen una història molt més profunda al seu darrera.
Les cues de gall entronquen amb una creença secular que consistia en posar una cua de gall sobre l'entrada de les cases. Es creia que aquesta acció protegia les llars dels efectes malèfics causats per la bruixeria i els mals esperits, ja que el gall sempre s'ha considerat que allunya les forces malignes.
En aquest sentit, els penells amb forma de gall també vindrien a representar aquesta funció. Amb el pas dels anys, l'Església considerà que aquesta mena de ritus no eren correctes, per la qual cosa foren perseguits. No obstant això, aquesta creença no es va poder erradicar, alhora que va derivar en aquests elements arquitectònics o símbols apotropàics que actualment són estudiats per l'etnografia.
Aquests remats de carena anomenats cues de gall, estan fets amb peces de ceràmica, generalment amb fragments de teula disposats de forma curiosa, en una combinació de tres o més elements sobresortints. Tot i que alguns poden tenir cent anys o més, en l'actualitat encara es posen.
Les imatges que podeu veure només són alguns exemples de les cues de gall que podeu veure al nostre terme municipal. Si pareu atenció en podreu veure moltes més tot passejant.