Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 9 de novembre del 2017

Dilluns 6 de novembre: tramuntanada, fred de tardor i neu al Pirineu

La neu va fer acte de presència al Pirineu. Imatge de la zona de l'estació de Vallter 2000 (Ripollès), el passat dilluns 6 de novembre a les 13:43h.

Tal com es preveia, la fred i el vent de tramuntana foren els clars protagonistes d'aquest inici de setmana al Baix Empordà. La important irrupció d'aire polar va normalitzar la temperatura, tot deixant-nos uns valors més propis d'aquesta època de l'any. A la nostre vila tan sols s'assoliren 15,1 ºC de màxima, a més, la nit i matinada van ser especialment fredes, sobretot a l'interior de la comarca. Per exemple, a Monells, on hi ha l'estació meteorològica que sol donar-nos la temperatura més baixa, van tenir 0,2 ºC de mínima, amb la qual cosa el gebre s'apoderà de moltes superfícies exposades a la intempèrie.

El passat dilluns 6 de novembre, a Palamós la tramuntanada, a part d'agreujar la sensació de fred, també ens va deixar la típica estampa d'una mar arrissada o amb marejol al litoral palamosí, tot i que un xic mar endins i al centre de la badia, quan el vent ja tenia més recorregut marítim, s'observaren molts blancalls.
No obstant això, la boia de Puertos del Estado ens indicava que hi havia gropada encesa al davant del cap de Begur, amb onades que tenien una alçada significant superior als quatre metres d'alçada. En aquest sentit, cal remarcar que es registrà una onada especialment alta que feia 8,44 metres a les 17:00h, en aquella zona.

La ventada va ser intensa, sobretot durant  el matí. A la nostre vila la tramuntana assolí una velocitat mitjana de 30/40 km/h en el seu punt àlgid, i una ratxa màxima de 89 km/h.

Altres ratxes de vent de component nord registrades el passat dilluns 6 de novembre a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 172 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 136 km/h., Darnius 108 km/h., Sant Climent Sescebes 118 km/h., Navata 108 km/h., La Jonquera 99 km/h., Sant Pere Pescador 97 km/h., Borrassà 92 km/h., Bellcaire d'Empordà 91 km/h., Roses 91 km/h., Sobrestany 90 km/h., Vilamacolum 90 km/h., Verges 87 km/h., Castelló d'Empúries 85 km/h. 

El cel serè que hi havia el passat dilluns 6 de novembre al migdia. A l'esquerra de la imatge es pot intuir el marejol aixecat per la tramuntana que bufava a la badia palamosina. Font: http://palamos.cam

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 6 de novembre a les 11 menys deu minuts del matí. S'observa una típica configuració sinòptica que ens sol deixar una bona tramuntanada, en aquest cas degut al marcat gradient isobàric que s'establí entre l'anticicló de les Azores i la pertorbació que hi havia centrada sobre l'illa de Còrsega.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 6 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 15,1ºC, mínima 8,3ºC. Cel bàsicament asserenat, amb algun núvol esporàdic, 1/8 Ci i Sc.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del NO i ONO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NO i NNO, a 30/40 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del N i NNO, a 20/30 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del N, NNO i NO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO i ONO, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 89 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, però a poca distància hi havien molts blancalls., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 4,45 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,34 metres a les 12:00h i de 4,57 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,44 metres a les 17:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 61%, mínima 25%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge de la nevada que va caure a la zona del refugi d'Amitges (Pallars Sobirà), el passat dilluns 6 de novembre.

La nevada que va caure a la zona del refugi Niu de l'Àguila, a La Molina (Cerdanya), el passat diluns 6 de novembre.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 6 de novembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una baixada més o menys important respecte el dia abans, degut a l'entrada d'una massa d'aire fred polar, amb isotermes que arribaren als -1,0 ºC a uns 1500 metres a sobre la nostre àrea geogràfica.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va baixar 4,3 ºC respecte el diumenge, a La Tallada d'Empordà baixà 3,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,7 ºC.
A Palamós descendí 2,3 ºC.
En aquest sentit, els 17,4 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,8 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va tenir una forta baixada respecte el diumenge (més acusada en els indrets arrecerats del vent), degut a l'absència de nuvolositat i a l'aire fred que va entrar.
A Monells la mínima va descendir 9,3 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro baixà 6,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 6,4 ºC.
A Palamós la mínima va ser 2,9 ºC més baixa.
Els 0,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 10,3 ºC de Verges es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 6 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,4 ºC (3,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0 ºC (3,3 ºC)., Monells 15,3 ºC (0,2 ºC).,  La Tallada d'Empordà 14,8 ºC (9,0 ºC)., Torroella de Montgrí 13,8 ºC (9,7 ºC).

Mar arrissada i temps assolellat, el passat dilluns 6 de novembre a les 14:52h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós). 

La mar molt plàcida arran de costa, i temps assolellat, el passat dilluns 6 de novembre a les 14:44h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.