Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 25 de novembre del 2017

Torna la tramuntana i amb ella la fred

Mapa de pressió en superfície previst per demà diumenge a les vuit del matí.

Després que les darreres jornades hagin estat marcades per l'aparició de garbí fluixet, amb alguns cops moderats que han alterat la mar a les hores centrals del dia, es preveu que a partir d'avui al vespre entri en acció la tramuntana.
Aquest vent de garbí que hem tingut, unit a l'aparició de núvols abundants, ens anunciaven el front desgastat que ens creua avui dissabte, el qual, fins ara, ha deixat alguna roina esporàdica i inapreciable a Palamós.

Després que acabi de passar aquest front, entrarà l'anticicló que hi ha situat a l'oest d'Europa, alhora que es formarà una àrea de baixa pressió cap a Itàlia. Com sempre, el fort gradient isobàric ens portarà una clara situació de tramuntana.
A la nostre zona preveiem que el vent del nord comenci a pujar d'intensitat durant la tarda/vespre, a uns 15-20 km/h de mitjana. No obstant això, de cares a la nit i al llarg de la matinada del diumenge, la tramuntana pot bufar forta, a uns 25-35 km/h de mitjana, i ratxes de 70-80 km/h en el nostre sector de costa. La tramuntanada es mantindrà de cares a demà diumenge, però durant la matinada i sobretot el matí del dilluns, anirà afluixant fins a desaparèixer a la tarda-vespre.

El vent del nord també portarà associat un descens del mercuri, amb sensació de fred important degut a l'efecte del vent.
Amb els mapes actuals sembla que la fred haurà de ser la protagonista de la propera setmana. En aquest sentit, caldrà estar atents i preparar-se, ja que l'ambient podria ser de cru hivern, especialment a partir del dijous, a més, la tramuntana pot tornar a entrar amb força a partir del dimecres al vespre.

Mapa de vent previst per diumenge a les vuit del matí, es preveu que pugui arribar als 20 nusos de mitjana a la nostre costa i als 40 nusos mar endins.

Mapa de ratxes màximes de vent del nord previstes per diumenge a les vuit del matí. Es preveuen ratxes de 70-80 km/h a la nostre zona.