Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 28 d’abril del 2018

Dijous 26 d'abril: la tramuntana neteja la calitja i floreix l'orquídia Serapias lingua

Clap d'orquídies anomenades galls, llengua de frare o llengües (Serapias lingua L.) observades en un prat de la població veïna de Calonge, al massís de les Gavarres, el passat dijous 26 d'abril.
La primavera ufanosa d'aquest any, permet veure en l'actualitat la floració de diferentes espècies d'orquídies autòctones que neixen al massís de les Gavarres. En aquest cas faig referència a la bonica Serapias lingua L. que forma grups extensos en alguns punts.
És una planta herbàcia perenne de la família Orchidaceae que viu en sòls silicis, en prats humits, matollar, en oliverars, i boscos clars que deixin passar prou llum.
Arriba a desenvolupar-se en altures de fins a 1.000 msnm. És una espècie protegida a les Illes Balears. 

El seu nom genèric Serapias és d'origen grec i es va aplicar antigament a una orquídia no identificada amb certesa, potser Orchis morio. 
Prové del déu egipci Serapis. En els temples dedicats a aquest deu, els devots es dedicaven als plaers de la carn. Possiblement, Linné va assignar el nom Serapias a aquest gènere perquè a algunes orquídies se li atribueixen efectes afrodisíacs. El seu nom específic lingua és un epítet llatí que significa "amb forma de llengua".
El gènere Serapias es caracteritza per tenir les flors erectes de color porpra o violàcies i el label central amb forma de llengua. Serapias lingua té el label central bastant ample i llarg, més curt i menys reflex que en el cas de la Serapias parviflora, i no té la base en forma de cor que posseeix la Serapias cordigera. Floreix d'abril a juny.

Mapa de superfície amb fronts del passat dijous 26 d'abril a les 11:00h. S'aprecia una situació de nord al golf de Lleó.
L'entrada d'una falca anticiclònica i la presència d'una àrea de baixa pressió al golf de Gènova, van generar una típica situació de tramuntana que s'encarregà de netejar la calitja dels dies anteriors, i també va fer baixar el grau d'humitat relativa fins a un mínim del 39 %. 
A Palamós, la tramuntana i el vent de provences van bufar a uns 10-15 km/h de mitjana fins a primeres hores de la tarda, i assolí una ratxa màxima de 39 km/h a La Fosca i 32 km/h al barri vell.
Malgrat tot, a partir de mitja tarda el vent de component nord va ser substituït pel garbí, a uns 10 km/h de mitjana. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 26 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 23,5 ºC, mínima 16,3 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí s'observaren abundants núvols alts, amb 6/8 Ci, Cs i esteles dels avions, aparició d'un halo solar i dos parhelis., amb el pas de les hores els núvols alts van anar desapareixent, fins a quedar un matí amb de 1/8 a 4/8 Ci, Cs i esteles., al migdia hi hagueren de 0/8 a 2/8 Ci, Cs i esteles., al llarg de la tarda hi va haver un augment nuvolós, amb de 2/8 a 3/8 Ci, Cs i esteles, juntament amb de 1/8 a 3/8 Sc.
Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNE, NE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S, SSO, SO i OSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h va bufar vent de direcció SO i OSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent en calma o vent de component variable, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 32 km/h N (39 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 39%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cel serè a la badia de Palamós i absència de calitja, el passat dijous 26 d'abril al migdia. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat dijous 26 d'abril, amb alguns estratocúmuls i també núvols alts. Font: http://palamos.cam

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 26 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquesta va tenir comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 2,0 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,8 ºC, per contra, a Monells va baixar 0,7 ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 0,4 ºC.
A Palamós ascendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 26,0 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima també es va comportar de manera dispar respecte el dia abans.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 0,5 ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí no va variar i a La Bisbal d'Empordà va pujar 1,0 ºC.
A Palamós pujà 1,8 ºC.
Els 8,3 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 16,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 26 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 25,8 ºC (11,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,3 ºC (5,4 ºC)., Torroella de Montgrí 25,2 ºC (10,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,1 ºC (10,8 ºC)., Monells 23,7 ºC (8,3 ºC).

Cel serè i sense calitja, el passat dijous 26 d'abril a les 15:21h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).