Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 d’abril del 2018

Dimecres 4 d'abril: garbinada i temperatura càlida, amb 24 ºC a l'interior de la comarca

La garbinada del passat dimecres 4 d'abril va portar alguns practicants de surf d'estel a la badia de Palamós.

El passat dimecres 4 d'abril, l'acostament d'un sistema frontal molt desfet, va ser suficient per a reforçar de forma notable el vent de garbí o llebeig.
Tal com podeu veure a les imatges, la badia de Palamós va ser un camp excel·lent per a la pràctica del surf d'estel, la qual cosa no va ser desaprofitada per nombrosos practicants d'aquest esport, malgrat tractar-se d'un dia laborable entre setmana.
La garbinada va ser de primera categoria, com en les millors ocasions, ja que el vent va bufar de forma persistent i amb una força constant fins a darreres hores de la tarda. El vent del sud-oest va mantenir-se a uns 20-25 km/h de mitjana, i assolí una ratxa màxima de 56 km/h al barri vell de Palamós i de 52 km/h a La Fosca.
El vent moderat i constant, amb cops forts, també va aixecar un fort onatge que deixà maror a la badia palamosina, així com nombrosos blancalls. Aquest vent, però, també es va encarregar de mantenir l'ambient fresc i humit arran de mar, la qual cosa va deixar una temperatura màxima de "només" 17,1 ºC a La Fosca.

D'altre banda, el temps assolellat, la presència d'isotermes de 5,5 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i el fet que el vent del sud-oest sol entrar reescalfat cap a l'interior del Baix Empordà, van fer disparar el mercuri cap amunt, amb valors plenament primaverals.
La temperatura màxima va arribar o superar els 24 ºC en nombroses poblacions. Per exemple, a Sobrestany es van registrar 24,9 ºC, a Torroella de Montgrí 24,2 ºC, a Verges 24, 1 ºC o 23,9 ºC a La Tallada d'Empordà i a Bellcaire d'Empordà.

Fort onatge, amb maror a l'espigó de la platja Gran de Palamós degut a la garbinada del passat dimecres 4 d'abril. També es veu un practicant de surf d'estel.

La garbinada va estar propiciada, entre d'altres factors, per l'acostament d'un sistema frontal associat al pas d'un solc d'aire fred, amb isotermes de -25,0 ºC a 500 hPa.
L'arribada del sistema frontal es va produir durant la matinada, i només va implicar el creixement d'alguns cúmuls gruixuts que deixaren escapar alguna gota esporàdica i inapreciable. No obstant això, la temperatura màxima d'ahir dijous va patir un cert descens respecte el dimecres, degut al canvi de masses d'aire.

En un altre ordre de coses, l'onatge aixecat pel vent de mar, va arrossegar fins a la platja Gran uns organismes curiosos d'aspecte extraterrestre que solen aparèixer en aquesta època de l'any, acompanyant, en molts casos, el llepó que us vaig comentar en un anterior article o les mateixes meduses.
Es tracta d'un animal marí anomenat Cymbulia peronii. Aquest mol·lusc opistobranqui pelàgic forma part del macro plàncton. Es caracteritza per tenir un peu amb dues làmines dèrmiques musculoses que es mouen com si fossin ales.

Posseeix una càpsula gelatinosa, transparent, en forma d'esclop, punxeguda a la part anterior, truncada a la posterior i amb els marges dentats. Aquesta falsa petxina cartilaginosa està embolicada pel mantell i conté la massa visceral.

Un dels nombrosos exemplars de Cymbulia peronii que van aparèixer sobre la sorra de la platja Gran de Palamós, el passat dimecres 4 d'abril. Cal dir que també s'observà algun exemplar del borm urticant conegut com a Pelagia noctiluca. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 4 d'abril del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 17,1 ºC, mínima 13,1 ºC.
Estat del cel dominat pel sol., a primera hora del matí encara hi havia algun núvol, amb 3/8 Cu i Sc., al llarg de les hores següents els quatre núvols van desaparèixer, fins a deixar un matí-migdia asserenat o amb 1/8 Cu i Sc., a la tarda cel ras, però cap a l'horitzó nord s'apreciaren varis nuclis de tempesta o Cumulonimbus incus, a més, durant la posta de sol es van veure 2/8 Sc i St cap a l'oest i també arribaren restes d'enclusa, amb 1/8 o 3/8 Ci, Cs i As.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del SO, SSO, S i OSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del OSO, SO i SSO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h bufà vent del E i NE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 56 km/h SO al barri vell i 52 km/h a La Fosca.
Estat de la mar amb maror, nombrosos blancalls.
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La garbinada del passat dimecres 4 d'abril va portar alguns practicants de surf d'estel a la badia de Palamós.

La garbinada del passat dimecres 4 d'abril va portar alguns practicants de surf d'estel a la badia de Palamós.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 4 d'abril al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar amb més o menys empenta respecte el dimarts.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 4,9 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro pujà 4,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,5 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 1,5 ºC.
En aquest sentit, els 24,9 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,1 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons l'indret.
En aquest sentit, a Monells la mínima va baixar 3,4 ºC respecte el dia anterior i a Torroella de Montgrí descendí 2,7 ºC, per contra, a Palamós va pujar 0,3 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,1 ºC.
Els 8,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 4 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 24,2 ºC (9,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,9 ºC (11,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,8 ºC (9,7 ºC)., Monells 22,9 ºC (8,1 ºC)., Castell d'Aro 22,7 ºC (11,0 ºC). 

Recull fotogràfic de la garbinada que va bufar el passat dimecres 4 d'abril a Palamós