Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 19 d’abril del 2018

Dimarts 17 d'abril: la temperatura puja i les platges reben els primers banyistes

Cel ras i la mar plana com un mirall, el passat dimarts 17 d'abril al migdia.

Aquest mes d'abril ens està mostrant clarament els trets característics de la primavera, una estació de l'any que sol combinar jornades inestables i plujoses, amb jornades de molta bonança que porten les primeres calors després de l'hivern.
Així doncs, aquesta estació de transició entre el fred de l'hivern i la calor de l'estiu, ens ha mostrat i ens mostrarà la seva cara més amable durant la present setmana i, a més, no es descarta que també pugui aparèixer, a partir de demà divendres, un dels fenòmens més típics d'aquesta època de l'any: la boira d'advecció.

El passat dimarts 17 d'abril, el domini de l'alta pressió, l'absència de vent, la gran separació que tenien les isòbares i la desaparició de la mar de fons, ens van deixar una mar plana com un mirall, la major part de la jornada.
A la manca d'onatge se li va afegir l'aparició del fenomen de les minves, tal com podeu veure a les imatges.

D'altre banda, el pantà baromètric va facilitar que emergís una bombolla d'aire càlid subtropical des del nord d'Àfrica, amb isotermes de 9,6 ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h. La massa d'aire càlid, afegida al temps assolellat que vàrem tenir, va fer que la temperatura màxima tornés a superar els 20 º C a la nostre vila, amb 21,2 ºC a La Fosca i 20,2 ºC al barri vell de Palamós.
La bonança primaveral va portar diversos banyistes fins a la platja de la Fosca, la majoria dels quals procedien de França, i es solen allotjar en apartaments i altres habitatges d'ús turístic. No obstant això, només els més valents van inaugurar la temporada de bany, ja que l'aigua del mar encara es troba molt freda, al voltant de 14 ºC.

A la resta del Baix Empordà el mercuri també es va enfilar de valent, amb registres de temperatura màxima que oscil·laren entre els 22 i 24 ºC, amb els 24,5 ºC de Les Olives com a dada més càlida. Així mateix, tot i que al migdia feia caloreta, de nit va fer força fred, sobretot a l'interior de la comarca, ja que la temperatura mínima va baixar una mica més respecte el dilluns. En aquest sentit, a Monells la fred va ser notable, amb una mínima de 5,3 ºC (el dilluns van tenir  7,5 ºC).

Nombrosos banyistes, la majoria procedents de França (país on molts escolars tenen uns dies de vacances), es van acostar fins a la platja de Sant Esteve de la Fosca, el passat dimarts 17 d'abril.

Mapa de pressió en superfície del passat dimarts 17 d'abril a les 14:00h. Veiem l'absència d'isòbares al Mediterrani occidental i l'alta pressió que va fer baixar el nivell del mar. A Palamós vàrem tenir un màxim de 1024 hPa. 

Més dades meteorològiques del passat dimarts 17 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 20,2 ºC, mínima 11,2 ºC.
Estat del cel dominat pel sol., al matí-migdia s'observaren de 0/8 a 2/8 Ci i esteles d'avions., a la tarda hi va haver de 0/8 a 2/8 Ci i Ac.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 11:30h vent del ESE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h s'observà vent del S i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del SO, O i NO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 16 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com)

El passat dimarts 17 d'abril el fenomen de les minves va fer aflorar les algues més superficials. 

La platja de Sant Esteve de la Fosca, amb minves i l'aigua cristal·lina, el passat dimarts 17 d'abril al migdia.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 17 d'abril al Baix Empordà, van pujar de forma més o menys remarcable a quasi tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,5 ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 1,9 ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,0 ºC.
A Palamós hi trobem una excepció, ja que la màxima va baixar 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 24,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 20,2 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va baixar de forma més o menys important a tot arreu, degut al cel serè i a la falta de vent.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 2,4 ºC respecte el dia anterior, a Monells baixà 2,2 ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 1,8 ºC.
A Palamós la temperatura mínima fou 1,4 ºC més baixa que la del dilluns.
Els 5,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,7 ºC de Les Olives es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 17 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,7 ºC (6,7 ºC)., Monells 23,6 ºC (5,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,8 ºC (7,3 ºC)., Torroella de Montgrí 22,6 ºC (8,2 ºC)., Castell d'Aro 22,5 ºC (8,9 ºC).

Més fotos de la bonança primaveral que hi havia el passat dimarts 17 d'abril a La Fosca