Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 17 de maig del 2018

Dilluns 14 de maig: la pluja, una vegada més

Cel ennuvolat i el petit creuer Island Sky amarrat al moll de Ponent, el passat dilluns 14 de maig a primeres hores de la tarda.

El passat dilluns 14 de maig, una vegada més, diversos paràmetres atmosfèrics es van conjurar per fer caure l'enèssim raig del mes de maig.
El romanent d'aire fred en altura, amb isotermes de -21,7 ºC a 500 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i la presència d'una gruixuda capa d'humitat relativa que arribava o superava lleugerament el 95 % a sobre les comarques gironines, foren dos dels principals actors que entraren en escena, però no només això.
Degut a la formació d'una àrea de convergència de vent, amb vent intens de mestral mar endins, al damunt del golf de Lleó, però amb un lleuger flux de component sud i est en superfície a la nostre àrea geogràfica, la nuvolositat va poder crèixer amb força i provocà la caiguda de precipitacions durant la tarda.

A Palamós, després d'un matí assolellat, el creixement de cúmuls força gruixuts i el cel tapat que hi va haver a partir del migdia, denotaren l'arribada de noves pluges. No obstant això, altre cop només van caure quatre gotes durant la tarda, amb un total de 1,6 mm al barri vell i 2,0 mm a La Fosca.
En canvi, cap al nord del Baix Empordà la pluja va ser més generosa.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dilluns 14 de maig, segons Meteocat i Meteoclimatic:

La Tallada d'Empordà 7,5 mm., Les Olives 7,4 mm., Verges 7,0 mm., Torroella de Montgrí 6,8 mm., La Bisbal d'Empordà 5,1 mm., Monells 4,9 mm., Palafrugell 3,6 mm., Bellcaire d'Empordà 3,0 mm., Sobrestany 3,0 mm., Calonge 2,8 mm., Castell d'Aro 1,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 14 de maig a les 15:48h. Veiem precipitacions moderades al nord del Baix Empordà. Al sud de la comarca les precipitacions arribaren molt desfetes.

Posta de sol del passat dilluns 14 de maig, amb abundants estratocúmuls i altostrats. Font: http: //palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dilluns 14 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 15,3 ºC, mínima 8,3 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí temps assolellat, amb només 2/8 Ci i Cs., a les hores següents núvols d'evolució i clarianes, amb de 2/8 a 5/8 Cu., a partir del migdia i al llarg de la tarda cel ennuvolat, amb de 2/8 a 8/8 Cu, Sc i St, juntament amb de 4/8 a 6/8 As, plugim., al vespre posta de sol amb 4/8 As i 4/8 Sc.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de component E, SSE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h bufà vent del SO i OSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del N, NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del NO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 31 km/h SO.
Estat de la mar amb marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com)

Dues boies oceanogràfiques de Puertos del Estado rovellant-se sobre el port de Palamós, el passat dilluns 14 de maig. Ja fa varis mesos que la boia del cap de Begur va deixar de funcionar i no podem disposar de les seves dades, a més, la que hi havia a Palamós ja fa 6 anys que no hi és.

Cel ennuvolat vist des de la Plaça Murada, el passat dilluns 14 de maig a primeres hores de la tarda.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 14 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un petit ascens, respecte el diumenge. Malgrat el temps assolellat de bona part del matí, encara es registrava una massa d'aire fred més pròpia de finals d'hivern, amb isotermes de només 2,5 ºC a 850 hPa (1500 metres). En aquesta època de l'any seria més normal que hi haguessin isotermes de 5 o 10 ºC a 1500 metres.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 1,1 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 0,9 ºC i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,6 ºC. A La Bisbal hi va haver una petita excepció a la regla, ja que la màxima no va variar.
A Palamós va ascendir 0,8 ºC.
En aquest sentit, els 18,6 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,3 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va baixar a tot arreu amb major o menor mesura, sense excepcions, degut al cel estrellat de la matinada i a la manca de vent.
A Monells la mínima va descendir 2,1 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro baixà 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,4 ºC.
A Palamós hi trobem una excepció, ja que la mínima va ser 0,5 ºC més alta.
Els 3,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 8,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 14 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 18,1 ºC (6,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,6 ºC (5,3 ºC)., Monells 17,2 ºC (3,5 ºC)., Castell d'Aro 17,0 ºC (5,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,9 ºC (4,7 ºC). 

Més fotos del passat dilluns 14 de maig, amb el cel tapat i el petit creuer Island Sky