Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de maig del 2018

Divendres 18 de maig: núvols d'inestabilitat i mòdega florida

Temps assolellat, amb pinzellades de núvols alts i alguna nuvolada a l'horitzó, el passat divendres 18 de maig al migdia. En primer pla veiem una mòdega o estepa negra florida. Imatge captada des del puig del Molí de Vent de Sant Joan.
Tot i l'ambient assolellat, la temperatura màxima va baixar respecte el dia anterior en algunes localitats, com per exemple a Palamós, gràcies a la presència d'intervals nuvolosos en diferents nivells troposfèrics, i a l'entrada d'un lleuger flux de component est i nord-est en superfície. Encara que a la vila palamosina ens vàrem deslliurar de la pluja, l'aparició d'un tel de núvols alts, amb nombrosos Cirrus uncinus, i la visió d'algunes nuvolades potents a la llunyania, feien denotar una certa inestabilitat atmosfèrica que acabà deixant alguns ruixats lluny de la costa. 

Primer pla d'una mòdega o estepa negra vista al puig del Molí de Vent de Sant Joan. Actualment podem veure la seva floració vistosa en els entorns naturals que envolten la nostre vila.
La mòdega o mòrdega, tal com l'anomenem a les nostres contrades, altrament dita estepa negra, morisca negra o estepa llimonenca (Cistus monspeliensis) és un arbust perenne de la família de les cistàcies que es distribueix per la Regió Mediterrània i la Macaronèsia. Viu en brolles dins del domini dels matollars, bosc termòfil, zones de la muntanya verda, garrigues obertes, a les solanes de terrenys silicis i a altituds rarament superiors als 900 metres. Pot créixer en sòls arenosos. Són abundants en zones amb forta pressió de pastura.
Les flors són blanques i solitàries, de 2 a 3 cm de diàmetre, amb sèpals de 7 a 14 mm i pètals sovint tacats de groc a la base. Les fulles són de color verd fosc, allargades, oposades, amb tres nervis principals i enganxoses, tenint glàndules que donen una aroma característica i s'aferren entre els dits. Solen arribar a un metre d'alçada. Els fruits són una càpsula glabre de 4 a 5 mm de forma ovoide i contenen les llavors. Té usos medicinals i aromàtics. 

Més dades meteorològiques del passat divendres 18 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 19,3 ºC, mínima 12,8 ºC. Estat del cel bàsicament assolellat., a primeres hores del matí només van aparèixer 1/8 Ci i esteles d'avions., a partir de mig matí formació de 3/8 a 4/8 Cu, juntament amb 4/8 o 5/8 Ci., al migdia s'observaren 2/8 Cu, amb Cumulonimbus a la llunyania, cap al nord-oest, juntament amb 3/8 o 5/8 Ci, alguns uncinus i també fibratus., a la tarda van veure's de 2/8 a 4/8 Ci, i 2/8 As.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma o vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h bufà vent del NE, ENE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30 hi va haver vent de direcció NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del E i ESE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SO i SSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 23:00h vent del NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h NE.
Estat de la mar amb mar plana a primeres hores del matí i al vespre, marejol o arrissada la resta del dia.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cirrus sobre la vertical de l'observador i Cumulonimbus calvus apareixent per darrera les Gavarres, el passat divendres 18 de maig al migdia.

Cel enterenyinat de núvols cirrus i algun Cumulonimbus a l'horitzó nord-oest, el passat divendres 18 de maig al migdia. Cap a l'interior i al prelitoral de Girona, altre cop es van escapar alguns ruixats locals fruït d'aquestes nuvolades. Per exemple, a Espinelves van caure 24 mm, a Albanyà 12,0 mm, a Arbúcies 8,4 mm i a Castellfollit de la Roca 8,0 mm, entre d'altres registres. Dades de Meteoclimatic.   

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 18 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un descens més o menys important a gairebé totes les poblacions.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 3,3 ºC respecte el dijous, a Torroella de Montgrí baixà 1,1 ºC i a Castell d'Aro va descendir 0,8 ºC. No obstant això, ni a Monells ni a La Tallada d'Empordà la temperatura va canviar.
A Palamós la màxima va baixar 2,7 ºC.
En aquest sentit, els 24,3 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,3 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va descendir de forma anecdòtica a la major part d'indrets.
A La Bisbal d'Empordà la mínima baixà 0,4 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va descendir 0,3 ºC i a Castell d'Aro va baixar 0,1 ºC, en canvi, a Monells va pujar 0,3 ºC i a Palamós la mínima va ascendir 0,1 ºC.
Els 8,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 13,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 18 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 23,7 ºC (9,2 ºC)., Monells 23,2 ºC (8,1 ºC)., Torroella de Montgrí 22,0 ºC (10,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,9 ºC (9,1 ºC)., Castell d'Aro 21,1 ºC (10,4 ºC).

Núvols alts, amb alguns Cirrus uncinus, observats el passat divendres 18 de maig a la tarda des de Romanyà de la Selva. Uncinus deriva del llatí i significa "filaments de cabell arrissats". Aquests núvols estan generalment separats en el cel i són molt prims. Es troben en alçades molt elevades, amb temperatures de prop de -40 a -50 °C. Generalment, es veuen quan s'acosten fronts i la seva presència sol indicar que la pluja s'acosta.
La seva forma de coma, es deu als cristalls de gel més pesats que precipiten i, llavors, aquests són arrossegats horitzontalment, ja que el vent bufa més fort a la part inferior del núvol que a la superior, situació típica de vent en cisalla. Aquests cristalls de gel s'evaporen abans d'arribar al sòl.