Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 4 de maig del 2018

Dimecres 2 de maig: rècord de fred a l'interior del Baix Empordà

Temps assolellat, amb algun núvol baix decoratiu, el passat dimecres 2 de maig al migdia. Imatge  captada des del puig del Molí de Vent de Sant Joan.

El passat dimecres 2 de maig es van registrar rècords de fred a l'interior del Baix Empordà. La manca de núvols prims durant la matinada, va provocar un descens encara més acusat de la temperatura mínima, respecte el dimarts.
El cel serè, el vent en calma i la presència d'un embossament d'aire fred a les capes mitjanes de la troposfera, amb isotermes de -27,1 ºC a 500 hPa i isotermes de 2,8 ºC a 850 hPa (segons dades del radiosondatge de Barcelona de la una de la matinada), foren els responsables que la situació meteorològica fos més pròpia de l'hivern que no pas de la primavera avançada.
Segons el servei Meteorològic de Catalunya, a l'estació meteorològica de Monells, amb dades des del 4 de març del 1998, van tenir la temperatura mínima més baixa dels darrers 20 anys en un mes de maig, amb tan sols 0,4 ºC. L'anterior rècord de fred en un mes de maig per aquesta localitat, s'havia produït l'u de maig del 2016, amb 1,9 ºC.

A La Bisbal d'Empordà també van tenir el rècord de fred dels darrers 20 anys en un mes de maig. Amb dades des del 25 de març del 1998, aquesta estació meteorològica va registrar una mínima de 1,8 ºC. L'anterior rècord de fred s'havia donat l'u de maig del 2001, amb 2,8 ºC.

Informació publicada al Twitter del Servei Meteorològic de Catalunya:




Ginesta florida observada al puig del Molí de Vent de Sant Joan, el passat dimecres 2 de maig.

A Palamós, la jornada també va començar amb una temperatura molt baixa per l'època de l'any, ja que la mínima va baixar fins a 7,5 ºC al barri vell i 6,8 ºC a La Fosca, la qual cosa feia imprescindible utilitzar una bona roba d'abric a primeres hores del matí.
Tot i la temperatura inusualment baixa de la nit i matinada, a les hores centrals del jorn la temperatura màxima va experimentar un marcat ascens, amb la majoria de valors per sobre dels 20 ºC a l'interior de la comarca. Els 23,2 ºC de Sobrestany foren el registre més càlid.
Sens dubte, per més fred que pugui fer de nit, la primavera va avançant i la intensa radiació solar d'aquesta època de l'any fa pujar ràpidament el mercuri.
El sol i la bonança de dia, també han ajudat que la ginesta comenci a omplir amb el color groc de les seves flors el paisatge de la nostre vila.

Posta de sol del passat dimecres 2 de maig, amb alguns núvols estratocúmuls. Font: http.//palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dimecres 2 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,8 ºC, mínima 7,5 ºC (6,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel: matí asserenat., a partir del migdia van aparèixer alguns núvols baixos anecdòtics, amb 1/8 Cu i Sc., a la tarda hi va haver una situació similar, amb 1/8 o 2/8 Cu i Sc., durant la posta de sol els núvols baixos augmentaren, amb de 3/8 a 4/8 Sc, aparició de raigs crepusculars.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció NNO, NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h bufà vent del S, SSE, SE i ESE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del SO, SSO i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h s'observà vent del OSO, SSO i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent de component variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h vent del N i NNO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada a primeres hores del matí i al vespre, i marejol la resta d'hores del dia.
Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 78%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com)

Posta de sol del passat dimecres 2 de maig, amb alguns núvols estratocúmuls. Font: http.//palamos.cam

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 2 de maig al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar amb més o menys empenta respecte el dimarts, a totes les poblacions.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 4,4 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,1 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 2,4 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 23,2 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va descendir a tots els indrets.
Així doncs, a Monells baixà 2,5 ºC respecte el dimarts, a La Bisbal d'Empordà va baixar 2,4 ºC i a Castell d'Aro descendí 1,4 ºC.
A Palamós la mínima va descendir 2,1 ºC.
Els 0,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,5 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 2 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 22,1 ºC (3,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,7 ºC (1,8 ºC)., Monells 21,6 ºC (0,4 ºC)., Torroella de Montgrí 21,3 ºC (4,6 ºC)., Castell d'Aro 18,7 ºC (3,9 ºC).