Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 12 de maig del 2018

Dimecres 9 de maig: repetició de la jugada, amb quatre gotes de tarda

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 9 de maig a les 17:00h. S'observa alguna feble precipitació a sobre de Palamós.
Per enèssima vegada, l'estancament de l'aire fred en altura, amb isotermes de -17,3 ºC a 500 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), unit als altres paràmetres esmentats en anteriors articles, van tornar a desencadenar el creixement de núvols convectius a partir del migdia, cap a l'interior i prelitoral de Girona. El vent de component nord que bufava en altura, va tornar a portar-nos aquestes nuvolades molt més desgastades fins a Palamós, cap a les cinc de la tarda. En total, només es van recollir 0,2 mm al barri vell. A la població veïna de Calonge es van acumular 0,3 mm.
En altres indrets de la comarca trobem 1,8 mm a La Bisbal d'Empordà, 1,6 mm a Monells, 0,9 mm a Castell d'Aro i 0,1 mm a Torroella de Montgrí.  

A part de les quatre gotes de tarda, en aquesta ocasió també s'ha de fer esment a l'aparició d'alguns bancs de núvols baixos o boira d'advecció a partir del migdia. Els estrats van fer disminuir molt la visió del paisatge que envolta la badia de Palamós, amb presència de boirina.
Aquests núvols baixos es formaren gràcies a la bombolla d'aire càlid que hi havia a les capes baixes de la troposfera, amb isotermes de 11,2 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), l'aigua freda del mar i l'elevat grau d'humitat relativa.


Mapa de vent a 500 hPa (5500 metres d'altura), del passat dimecres 9 de maig a les 17:00h. Veiem com hi havia vent de component nord a 15 nusos. De la mateixa manera que en les jornades anteriors, el vent en altura s'encarregà de portar lentament fins a la costa les nuvolades que creixien cap a l'interior. Com sempre passa en aquesta època de l'any, aquestes nuvolades arribaren molt desgastades a la nostre vila, al desaparèixer les condicions atmosfèriques que les formaren.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 9 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 18,6 ºC, mínima 15,0 ºC.
Estat del cel altre cop molt variable., a primera hora del matí s'observaren 6/8 Cu, Sc i St., a mesura que va anar avançant el matí s'obriren clarianes, amb de 3/8 a 5/8 Ac, juntament amb de 2/8 a 4/8 Sc i St., a partir del migdia van entrar bancs de núvols baixos procedents del mar, amb boirina, de 6/8 a 7/8 St, juntament amb 1/8 o 2/8 Ac., a la tarda els núvols es van fer més gruixuts, amb de 5/8 a 8/8 Cu, Sc i St, plugim., al vespre van veure's de 2/8 a 3/8 Ac, boirina, aparició de raigs crepusculars.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h bufà vent del SSE, S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, marejol a partir del migdia.
Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cel tapat per núvols baixos, amb boirina al fons de la imatge, el passat dimecres 9 de maig al migdia.

Cel tapat per núvols baixos, amb boirina al fons de la imatge, el passat dimecres 9 de maig al migdia.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 9 de maig al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys empenta respecte el dimarts, a quasi totes les poblacions.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 2,2 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro descendí 1,5 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,6 ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, ja que la màxima no va variar.
Palamós la màxima va baixar 1,0 ºC.
En aquest sentit, els 25,6 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 18,5 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va ascendir lleugerament a tots els indrets.
Així doncs, a La Tallada d'Empordà pujà 0,8 ºC respecte el dimarts, a Castell d'Aro va pujar 0,7 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,5 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 0,4 ºC.
Els 11,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,9 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 9 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 23,4 ºC (13,2 ºC)., Torroella de Montgrí 23,2 ºC (12,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,0 ºC (12,6 ºC)., Monells 22,8 ºC (11,4 ºC)., Castell d'Aro 20,9 ºC (13,0 ºC).

Seqüència d'imatges de la posta de sol del passat dimecres 9 de maig, amb alguns altocúmuls, raigs crepusculars i boirina. Font: http://palamos.cam