Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 de maig del 2018

Diumenge 29 d'abril: garbinada intensa i algun ruixat al matí

La Negra de cala Margarida rebent l'embat de les ones aixecades per al garbinada del passat diumenge 29 d'abril, amb el mar ple de blancalls.

El passat diumenge 29 d'abril, la situació meteorològica es va veure força alterada a Palamós, la qual cosa trencà la tranquil·litat atmosfèrica que s'havia respirat durant al segona quinzena del mes que acabem d'acomiadar.
El pas d'un sistema frontal fred associat a una àrea extensa de baixa pressió centrada a França, va deixar-nos algunes precipitacions i un descens de la temperatura. Tot i que a primeres hores del matí encara es va veure sol o resol, amb el cel enterenyinat per núvols alts, ràpidament es va poder observar el creixement de grans cúmuls que feian presagiar l'arribada de pluges. Els núvols gruixuts no tardaren a tapar el cel, alhora que també s'escoltaren trons llunyans procedents d'una línia de tempestes que passà per sobre el mar.
A Palamós, finalment, les nuvolades descarregaren un ruixat matinal de certa intensitat, acompanyat per estones de pluja més pausada. En total, al centre del barri vell van caure 4,4 mm i a La Fosca 5,2 mm. Un cop acabada la pluja, a partir del migdia s'obriren grans clarianes i l'astre rei brillà amb força, encara que poc abans de la posta de sol es van escapar quatre gotes inapreciables.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat diumenge 29 d'abril, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Castell d'Aro 7,9 mm., Palafrugell 6,4 mm., Calonge 6,2 mm., Sant Feliu de Guíxols 6,0 mm., Torroella de Montgrí 4,8 mm., La Bisbal d'Empordà 4,5 mm., Les Olives 4,2 mm., Monells 3,6 mm., Bellcaire d'Empordà 3,4 mm., Sobrestany 3,2 mm., Verges 2,8 mm., La Tallada d'Empordà 2,8 mm.

Forta maror observada a cala Margarida el passat diumenge 29 d'abril a primeres hores de la tarda.

Contràriament a allò que sol succeir, després dels ruixats generats pel pas del sistema frontal, no va entrar vent de tramuntana, sinó tot el contrari.
Degut a una marcada inflexió de les isòbares, i al fet que l'àrea de baixa pressió centrada a França no es va desplaçar, es va entaular una garbinada de primera categoria a la badia palamosina, a partir de les dues de la tarda.
El vent de garbí va bufar especialment intens fins al vespre, assolint una velocitat mitjana de 30-35 km/h i una ratxa màxima de 69 km/h al barri vell de Palamós. El vent persistent, amb ratxes fortes, aixecà un fort onatge, amb onades de 2 metres i la mar s'omplí de blancalls, tal com mostren les imatges.

Vídeos de la garbinada del passat diumenge 29 d'abril. Imatges captades des de cala Margarida i des de la Punta del Molí (on hi trobem el far de Palamós):



Més dades meteorològiques del passat diumenge 29 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,4 ºC, mínima 10,6 ºC. Estat del cel molt variable (podem dir que hi van haver les quatre estacions en un sol dia), però en resum hi va haver això: a primeres hores del matí temps assolellat o resol, amb 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions., ràpidament van crèixer núvols gruixuts fins a deixar 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St, pluja, trons llunyans amb Cb sobre el mar., al migdia-primeres hores de la tarda temps assolellat de nou, amb 3/8 Cu a la vertical oest i Cb mar enllà, cap a l'est., a la tarda núvols i clarianes, amb de 3/8 a 4/8 Cu, i 2/8 o 4/8 Ci, Cs i As, caiguda de plugim inapreciable i esporàdic., al vespre només van quedar 1/8 Sc i St.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S i SSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del SE, SSE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h va entrar vent del S, SSO i SO, a 30-35 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h s'observà vent del S, SSO, SO i OSO, a 25 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del SO i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h vent en calma o NO i O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 69 km/h S.
Estat de la mar amb maror al matí i forta maror a la tarda.
Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mapa de superfície amb fronts del passat diumenge 29 d'abril a les 14:00h. Veiem el front que ens va afectar i la pertorbació centrada a França.

Mapa de llamps del passat diumenge 29 d'abril. Veiem aparat elèctric a sobre el mar i també cap a les Gavarres.

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 29 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un clar descens respecte el dia abans, degut a l'entrada d'una massa d'aire fred provinent del nord de França, amb isotermes de 5 ºC a 850 hPa.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 3,2 ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà baixà 2,9 ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,3 ºC.
A Palamós la màxima descendí 2,5 ºC.
En aquest sentit, els 20,3 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,3 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima també va baixar de forma evident respecte el dissabte.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 3,2 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí descendí 2,9 ºC i a Monells va descendir 2,4 ºC.
A Palamós també baixà 2,4 ºC.
Els 4,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 29 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 19,9 ºC (7,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,6 ºC (6,5 ºC)., Monells 19,5 ºC (4,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 19,5 ºC (6,6 ºC)., Castell d'Aro 18,7 ºC (7,3 ºC).

Més fotos de la garbinada del passat diumenge 29 d'abril. Imatges captades des de la Punta del Molí i des de cala Margarida