Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 17 de gener del 2020

Dilluns 13 de gener: una altra nit gèlida

Cel serè i gebrada a primeres hores del matí del passat dilluns 13 de gener. Veiem uns camps de color blanquinós a l'esquerra de la imatge i les teulades blanques per la presència de gebre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

El passat dilluns 13 de gener vàrem tenir una matinada que feia honor a l'hivern. Per segon dia consecutiu, la vila palamosina (també altres poblaciones veïnes) es va llevar amb un panorama de camps gebrats fins ben a la vora del nucli urbà, amb algunes basses glaçades.
El cel ras, la falta de vent i el fenomen de la inversió tèrmica provocat per l'anticicló hivernal, van fer desplomar el mercuri al Baix Empordà.
A Palamós va gelar a poca distància del mar, sobretot en els indrets més planers i a les fondalades, a prop de les rieres. De fet, per ben poc que no gela fins a la mateixa línia costanera. Segons l'estació meteorològica ubicada a la zona de la Fosca (a prop del càmping Internacional) es va enregistrar una mínima de tan sols 0,8 ºC i a l'estació ubicada al Passeig del Mar (a prop d'es Monestri) van tenir una mínima de 1,7 ºC.
Com és normal, el termòmetre queia en picat com més ens allunyàvem del mar fins a assolir -3,1 ºC a Monells, -2,8 ºC a La Tallada d'Empordà o -2,5 ºC a La Bisbal d'Empordà.
D'altra banda, tot i l'ambient assolellat, la presència d'alguns núvols prims va frenar la temperatura diürna i aquesta va acabar sent lleugerament més freda que l'observada el diumenge.

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 13 de gener a les set del matí. Veiem la presència de l'anticicló i la manca d'isòbares.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 13 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 12,3 ºC (12,3 ºC a La Fosca i 12,9 ºC al passeig del Mar), mínima 3,4 ºC (0,8 ºC a La Fosca i 1,7 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 4/8 Ci, Cs, As i Ac, gebre a prop del nucli urbà., a la tarda van veure's de 3/8 a 8/8 Ci, Cs i As, sol molt esmorteït.
Vent: fins a les 09:30h vàrem tenir vent en calma o vent del O, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció N, NNE i NE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 13:00h s'aprecià vent del E, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 14:30h s'observà vent del S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h s'aprecià vent del O i SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h, de 0,94 metres a les 18:00h i de 1,41 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,89 metres a les 21:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1026 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 86 %, mínima 63 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol amb el cel cobert d'altostrats el passat dilluns 13 de gener. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 13 de gener al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va baixar amb més o menys empenta d'un dia per l'altre.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 1,9 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,7 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,2 ºC.
A Palamós només va baixar 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 13,9 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,2 ºC de Palafrugell es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que va experimentar comportaments diferents segons el punt que analitzem i, a més, els canvis van ser poc destacables.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 0,4 ºC en relació al diumenge i a La Tallada d'Empordà baixà 0,3 ºC, per contra, a Monells va pujar 0,2 ºC i a Torroella de Montgrí no va canviar.
A Palamós vàrem tenir una mínima 0,3 ºC superior.
Els -3,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,6 ºC de Palafrugell-Pi Verd es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 13 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,8 ºC (-0,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,2 ºC (-2,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,1 ºC (-2,5 ºC)., Monells 12,8 ºC (-3,1 ºC)., Torroella de Montgrí 12,6 ºC (-0,5 ºC).

Temps assolellat i franges de núvols prims el passat dilluns 13 de gener al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)