Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 26 de gener del 2020

Dilluns 20 de gener: comença una llevantada històrica

Les onades sobrepassaven el dic de protecció del port Marina Palamós el passat dilluns 20 de gener a la tarda.

Tal com es preveia, el passat dilluns 20 de gener vàrem estar sota els efectes d'una llevantada històrica de llarga durada.
Entre el potent anticicló que hi havia centrat al damunt de les Illes Britàniques i la borrasca Glòria ubicada entre el nord d'Àfrica i el sud de la península Ibèrica, es va generar la llevantada més intensa des del famós temporal de llevant de Sant Esteve de l'any 2008.
Sens dubte, sembla ser que aquests tipus de fenòmens meteorològics extrems van escurçant el seu període de recurrència i augmenten d'intensitat degut al canvi climàtic, un fet que ja estava pronosticat pels científics.

Entrant en detalls, s'observa que el llarg recorregut marítim de les isòbares i el marcat gradient isobàric establert entre la inusual alta pressió de l'anticicló europeu i la borrasca mediterrània, va aixecar un excepcional onatge de mar de fons de llevant, amb onades de 6 metres de mitjana al litoral palamosí, les quals sobrepassaven amb facilitat el dic de protecció del port Marina Palamós, tal com podeu veure a la imatge superior captada poc abans que es fes fosc.
Al davant del cap de Begur, a 19 milles mar endins, la boia que hi ha instal·lada va detectar un onatge significant de 7,73 metres a les 20:00h i una alçada màxima de 13,67 metres a les 20:00h, un fet realment excepcional.
Aquesta situació va fer que la Policia Local tanqués la circulació rodada pel vial del Port perquè les onades superaven les roques. Segons Ràdio Palamós, també van caure dos arbres, sense perill, al carrer de Joan Rovira i Bastons.

Curiosament, aquesta llevantada històrica va començar amb precipitacions acompanyades per vent intens de component nord en superfície, a uns 30 km/h de mitjana, ratxa màxima 92 km/h a Palamós-Passeig del Mar i 74 km/h a Palamós (nucli antic), un fenomen conegut com a tramuntana negra. No obstant això, a partir de mitja tarda el vent va anar girant lentament a component NE i també a provences.
Una altra de les curiositats d'aquest temporal és que la pressió en superfície es va mantenir molt elevada, amb un màxim de 1030 hPa i un mínim de 1025 hPa el dilluns, amb la qual cosa el nivell del mar no va pujar tant i evità que els danys encara fossin més importants., a més a més, les quantioses pluges van esdevenir en un dels mesos climatològicament més secs de l'any. 

Així mateix, el pas d'un petita bossa d'aire fred durant la primera meitat de la jornada, amb isotermes de -4 ºC a 850 hPa sobre la nostra vertical, va provocar que la temperatura mínima diària tingués lloc al migdia en comptes de donar-se de matinada o a primera hora del matí. A Palamós-Passeig del Mar hi hagué una mínima de 3,5 ºC, a Palamós-La Fosca va ser de 4,2 ºC i a Palamós (nucli antic) marcà 4,6 ºC. La temperatura fou prou baixa per situar la cota de neu a uns 350-400 metres d'alçada, amb la qual cosa al matí-migdia s'observà la caiguda d'algunes volves de neu a les Gavarres i a l'Ardenya-Cadiretes, però sense més conseqüències. En els punts més elevats la neu inclús va arribar a agafar al terra durant una estona.
La cota de neu va anar pujant amb el pas de les hores fins a situar-se a uns 500-600 metres a la tarda.
En total, la pluja continuada i el plugim aportat pels nimboestrats ens deixaren 44,0 mm a Palamós-La Fosca, 35,4 mm a Palamós-Passeig del Mar i 31,8 mm a Palamós (nucli antic).

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dilluns 20 de gener, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 95,4 mm., La Tallada d'Empordà 80,7 mm., Monells 73,8 mm., La Bisbal d'Empordà 73,5 mm., Verges 71,0 mm., Torroella de Montgrí 56,4 mm., Les Olives 56,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 54,5 mm., Palafrugell 54,2 mm., Castell d'Aro 53,6 mm., Sobrestany 41,4 mm., Palafrugell-Pi Verd 39,8 mm., Bellcaire d'Empordà 25,9 mm.

Mapa de superfície amb precipitacions del passat dilluns 20 de gener a les 10:00h. Veiem la configuració sinòptica explicada anteriorment. Cal destacar que a uns 500 hPa hi havia un embossament d'aire fred força estacionari que afavorí la llarga durada de les precipitacions i les grans acumulacions.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 20 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 10,7 ºC (10,3 ºC a La Fosca i 9,4 ºC al passeig del Mar), mínima 4,6 ºC (4,2 ºC a La Fosca i 3,5 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel: durant tota la jornada s'observaren 8/8 Ns, Sc i St, pluja o plugim, boirina.
Vent: fins a les 14:00h vàrem tenir vent del N, NNO i NO, a 30 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent de direcció N, NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h s'aprecià vent del NNE i NE, a 20-25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 74 km/h NNO (92 km/h al Passeig del Mar).
Estat de la mar amb mar brava o mar desfeta, ones de 6 a 7 metres, mar de fons de llevant i mar de vent del nord i nord-est., mar endins hi havia de mar brava a mar desfeta (onatge sig. de 5,63 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 6,56 metres a les 12:00h, de 7,5 metres a les 15:00h i de 7,73 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 13,67 metres a les 20:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1030 hPa, mínima 1025 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 45 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 20 de gener a les 19:30h.

Cel cobert de núvols baixos, boirina i pluja, el passat dilluns 20 de gener al migdia. Font: http://palamos.cam 

Si analitzem detalladament la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dilluns 20 de gener al Baix Empordà, podem constatar que aquesta va baixar amb més o menys empenta d'un dia per l'altre.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va descendir 2,4 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,2 ºC i a Monells descendí 1,9 ºC.
A Palamós només va baixar 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 10,7 ºC de Palamós van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 7,8 ºC de Les Olives es quedaren com a màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, es pot observar que també va experimentar comportaments a la baixa en tots els punts que analitzem, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va descendir 2,8 ºC en relació al diumenge, a La Tallada d'Empordà baixà 1,9 ºC i a Monells va baixar 0,6 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 3,6 ºC inferior.
Els 3,2 ºC que hi van haver a Bellcaire d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 20 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 9,9 ºC (4,2 ºC)., Castell d'Aro 9,5 ºC (3,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 9,0 ºC (3,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 8,5 ºC (3,6 ºC)., Monells 8,5 ºC (3,7 ºC).

Les onades sobrepassaven el dic de protecció del port Marina Palamós el passat dilluns 20 de gener a la tarda.