Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 de gener del 2020

Divendres 3 de gener: mar plana, núvols prims i paisatge enterbolit

Mar plana i mala visibilitat del paisatge, el passat divendres 3 de gener al migdia.

L'anticicló hivernal va tornar a ocupar tots els paràmetres meteorològics del passat divendres 3 de gener.
Tot i que el garbí va seguir bufant fins a dos quarts de dues de la matinada,  a uns 15-20 km/h de mitjana, assolint una ratxa màxima prou destacada de 39 km/h, el vent va desaparèixer gairebé del tot durant la resta de la jornada.
La falta de vent i l'absència de mar de fons van deixar-nos una mar plana com un mirall o, en tot cas, un xic arrissada. Sens dubte, es tractà d'una situació molt diferent a l'observada el jorn anterior, el qual estigué marcat pel fort onatge aixecat per la garbinada que vàrem tenir.
Així mateix, tal com podeu apreciar a les imatges, l'elevat grau d'humitat relativa que hi va haver i la calma anticiclònica, es va traduir en una mala visibilitat del paisatge que embolcalla la badia palamosina, degut a la presència de boirina.

Un altre dels trets destacats de la jornada va ser la fred hivernal que ens acompanyà en hores nocturnes. La temperatura mínima va mantenir la mateixa tendència a la baixa que s'havia vist durant els dos dies precedents, sobretot cap a l'interior de la comarca. Aquest fet va facilitar que hi hagués una nit típicament hivernal, amb gelades febles en algunes zones planeres i fondes situades a certa distància de la costa.
Per exemple, a Monells van tenir -0,5 ºC de mínima i a La Tallada d'Empordà -0,3 ºC, a més, per poc no va gelar a La Bisbal d'Empordà, amb 0,1 ºC i a Bellcaire d'Empordà, amb 1,1 ºC. De totes maneres, el paisatge de camps gebrats va ser molt més extens (recordem que no cal que la mínima sigui negativa per formar-se el gebre).

Cel de color blanquinós per la presència de núvols alts i mar arrissada, el passat divendres 3 de gener al migdia.

Més dades meteorològiques del passat divendres  3 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,2 ºC (13,9 ºC al passeig del Mar i 13,3 ºC a La Fosca), mínima 5,5 ºC (4,6 ºC al passeig del Mar i 4,9 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 6/8 a 7/8 Ci, Cs, Ac, deixants dels avions, boirina, mala visibilitat del paisatge, abundant rosada, a més de 0/8 a 2/8 Sc i St., a la tarda s'observaren de 6/8 a 8/8 Ci, Cs i As, boirina, mala visibilitat del paisatge. 
Vent: fins la 01:30h hi va haver vent del SSO, S i SO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de llavors hi va haver vent del OSO, O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 12:30h bufà vent de direcció SSE, SE i ESE, a 2-5 km/h de mitjana o s'observà vent en calma., a partir de les 18:30h vàrem tenir vent del OSO, O i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 39 km/h SSO (de matinada).
Estat de la mar amb un xic de maror o marejol de matinada, mar plana o arrissada la resta del dia., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h, de 0,59 metres a les 18:00h i de 1,76 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,73 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1031 hPa, mínima 1028 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 75 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altostrats enterbolint l'astre rei, el passat divendres 3 de gener a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Cel rogenc durant la posta de sol del passat divendres 3 de gener. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). 

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 3 de gener al Baix Empordà, podem constatar una baixada anecdòtica cap a l'interior, però a la costa pujà lleugerament, respecte el dijous.
Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 1,2 ºC més baixa i a Monells va descendir 0,4 ºC, per contra,  a Castell d'Aro va pujar 0,2 ºC i a Palamós ascendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, podem veure que els 14,6 ºC enregistrats a Calonge van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 13,0 ºC de Torroella de Montgrí es quedaren com a màxima més curta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un descens poc important a tots els indrets que sempre analitzem, en relació al dia abans, però això va ser suficient per consolidar algunes febles gelades a l'interior.
Així doncs, s'observa que a La Bisbal d'Empordà van percebre una mínima 1,3 ºC inferior, a Monells va baixar 1,0 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 0,7 ºC.
A Palamós la mínima descendí 0,7 ºC d'un dia per l'altre.
Els -0,5 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 5,5 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 3 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,5 ºC (0,1 ºC)., Monells 14,0 ºC (-0,5 ºC)., Castell d'Aro 14,0 ºC (2,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,4 ºC (-0,3 ºC)., Torroella de Montgrí 13,0 ºC (1,5 ºC).

Mar plana i mala visibilitat del paisatge, el passat divendres 3 de gener al migdia. 

Mar plana i resol, el passat divendres 3 de gener al migdia.