Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 de gener del 2020

Resum meteorològic i imatges del 23 al 29 de desembre

Mapa de pressió en superfície i geopotencial a 500 hPa del passat dijous 26 de desembre. Veiem un potent anticicló al damunt nostre.

El període comprès entre el dilluns 23 de desembre i el diumenge 29 de desembre, ha estat dominat per un potent anticicló dinàmic hivernal, la qual cosa ha garantit una estabilitat absoluta i una manca total de precipitacions, però amb presència de rosada.
Un cop més, es va detectar una massa d'aire inusualment càlida per l'època de l'any (isoterma de 12,4 ºC a 850 hPa el dia de Nadal). Això, més el temps assolellat, ens va deixar un ambient poc fred a les hores centrals de la jornada.
Malgrat tot, de manera paulatina va anar entrant una massa d'aire menys càlida (isoterma de 8,3 ºC a 850 hPa el dia 29) i també es formaren núvols baixos, especialment el diumenge 29 de desembre. Aquests factors van provocar que la temperatura màxima anés de més a menys amb el pas dels dies.
Pel que fa a l'estat de la mar, el temporal marítim que acompanyà els jorns precedents (sobretot durant la Christmas Race) va desaparèixer del tot i l'onatge cada cop va ser menys destacable, a més a més, el vent va bufar amb poca intensitat la major part dels dies. 

Entrant en detalls, segons les dades aportades per l'estació meteorològica ubicada al nucli antic de Palamós, la temperatura màxima més elevada d'aquest període van ser els 19,3 ºC del dimecres 25 de desembre, per contra, la màxima menys càlida foren els 12,9 ºC del diumenge 29 de desembre.
Pel que fa a la temperatura mínima, el valor més baix va esdevenir el diumenge 29 de desembre, amb 6,2 ºC, en canvi, la mínima més alta van ser els 9,5 ºC del divendres 27 de desembre.

Si mirem el nivell d'humitat relativa, veiem que la humitat relativa màxima més alta va tenir lloc el dijous 26 de desembre, amb un 92 %, per contra, el nivell d'humitat relativa màxima més baix va ser del 86 % el divendres 27 i el dissabte 28.
Pel que fa al nivell d'humitat relativa mínima més baixa, trobem un 55 % el dimecres 25 de desembre, per contra, el nivell d'humitat relativa mínima més alta fou el 76 % del diumenge 29 de desembre.

En relació a la pressió en superfície, la pressió màxima més alta van ser els 1033 hPa del diumenge 29 de desembre, en canvi, la pressió màxima més baixa foren els 1024 hPa del dilluns 23 i del dimecres 25 de desembre.
Pel que fa a la pressió mínima més baixa trobem els 1014 hPa del dilluns 23 de desembre, per contra, la pressió mínima més alta van ser els 1030 hPa del diumenge 29 de desembre.

D'altra banda, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 31 km/h SSO el dijous 31 de desembre, en canvi, la ratxa màxima de vent més discreta van ser els 11 km/h ENE del diumenge 29 de desembre.

Imatges del dilluns 23 de desembre:

Núvols baixos i clarianes durant el matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Núvols alts durant la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del dimarts 24 de desembre:

Núvols alts i parheli a la dreta de l'astre rei durant la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Cel rogenc durant la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del dimecres 25 de desembre:

Temps assolellat i núvols alts a les hores centrals de la jornada.






Imatges del dijous 26 de desembre:

Altocúmuls un xic acolorits a primeres hores del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Altocúmuls a les hores centrals de la jornada. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del divendres 27 de desembre:

Núvols prims abundants a les hores centrals de la jornada. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Posta de sol amb pocs núvols. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del dissabte 28 de desembre:

Fum de les cremes agrícoles estancat a prop del sòl al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Núvols baixos i clarianes al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Núvols alts abundants durant la posta de sol. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Imatges del diumenge 29 de desembre:

Núvols baixos cobrint el cel a la tarda i un camp sembrat en primer pla. Al fons a la dreta veiem el Mas Bofill o Collell, el Montagut (al centre) i el Puig Cargol (a l'esquerra).

Núvols baixos cobrint el cel a la tarda i un camp sembrat en primer pla. Al fons veiem el Mas Bofill o Collell (al centre-esquerra), el Puig Cargol (al centre-dreta) i el Montagut (a la dreta).

 Núvols baixos cobrint el cel a la tarda i clarianes. Al fons a la dreta veiem la badia de Palamós.