Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 31 de gener del 2020

Divendres 24 de gener: torna la tranquil·litat meteorològica

Temps assolellat, restes de mar de fons i un gran tronc arrossegat per la llevantada, el passat divendres 24 de gener al migdia. Imatge captada des de la platja de Torre Valentina (Calonge i Sant Antoni)

L'estabilitat meteorològica es va afiançar durant el passat divendres 24 de gener.
El temps assolellat es va veure força enterbolit per la presència d'una intrusió de polsim del Sàhara portada pel vent intens de component sud que bufava en altura. No obstant això, en superfície vàrem tenir vent en calma. La combinació entre la pols en suspensió i la manca de vent ens deixaren una mala qualitat de l'aire.
Així mateix, la tranquil·litat meteorològica va anar molt bé per començar a enretirar la brossa que va arrossegar el fort onatge, especialment cap a la platja de Torre Valentina i el passeig marítim proper. Per desgràcia, un cop més es va evidenciar el greu problema que representa l'abocament de plàstics en el medi ambient. Tal com podeu veure a la foto de més avall, entre les restes vegetals es podien observar molts objectes de plàstic que alguns incívics haurien abocat allà on no toca. La majoria d'aquests plàstics van anar a parar al mar coincidint amb la crescuda de rius i rieres, causant un greu impacte.
Malgrat tot, durant el cap de setmana diversos grups de voluntaris van voler ajudar el nostre planeta i recolliren una gran part d'aquests plàstics dispersats pel litoral. L'acció va tenir lloc en nombroses localitats de la nostra comarca, entre elles Palamós i Calonge i Sant Antoni.

D'altra banda, les pluges abundants deixades pel temporal es poden considerar com la cara més amable d'aquesta situació meteorològica. En general, a la nostra àrea geogràfica la pluja caiguda de manera pausada, al llarg de moltes hores, va permetre que l'aigua es pogués infiltrar en el sòl i d'aquesta manera es poden recarregar els aqüífers.
Les pluges han fet que les Gavarres presentin un panorama de basses, rieres i rierols plens d'aigua, tot creant belles estampes i donant un autèntic respir a un territori molt influenciat per la sequera estiuenca típica del clima Mediterrani.

Tasques de neteja de la brossa arrossegada per la llevantada a Torre Valentina, el passat divendres 24 de gener al migdia. Malauradament es podien veure molts plàstics.  

La riera dels Molins (Calonge) al seu pas per la resclosa del Molí d'en Lluís, el passat divendres 24 de gener a la tarda. 

Temps assolellat, però el cel es veia de color blanquinós per la presència de polsim del Sàhara i alguns núvosl alts, el passat divendres 24 de gener.

Més dades meteorològiques del passat divendres  24 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 13,4 ºC (14,4 ºC al passeig del Mar i 13,3 ºC a La Fosca), mínima 6,6 ºC (5,8 ºC al passeig del Mar i 5,6 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 3/8 a 4/8 Ci i Ac., a la tarda van aparèixer de 0/8 a 3/8 Ci i Ac. Molta rosada a primeres hores del matí i, fins i tot, s'arribaren a acumular algunes dècimes, amb 0,4 mm a Palamós-La Fosca o 0,2 mm a Calonge, entre d'altres registres.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent del S, SSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 13:30h bufà vent de direcció E, ENE i ESE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vàrem tenir vent del E, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:00h s'observà vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 10 km/h E.
Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons de xaloc, ones de 0,5 metres., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h, de 1,17 metres a les 18:00h i de 1,05 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,5 metres a les 06:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1019 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 78 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La riera dels Molins (Calonge) al seu pas per la resclosa del Molí d'en Lluís, el passat divendres 24 de gener a la tarda.

Mapa de pols en suspensió a l'atmosfera del passat divendres 24 de gener a les 13:00h. 

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 24 de gener al Baix Empordà, podem constatar una baixada més o menys destacada a quasi tot arreu, respecte el dijous.
Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 3,0 ºC més baixa, a La Tallada d'Empordà va descendir 2,8 ºC i a Monells baixà 1,9 ºC. A Castell d'Aro hi hagué una excepció, amb una màxima sense canvis.
A Palamós descendí 1,3 ºC.
En aquest sentit, podem veure que els 16,3 ºC enregistrats a Castell d'Aro van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 12,9 ºC de Bellcaire d'Empordà es quedaren com a màxima més curta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un descens a tots els indrets que sempre analitzem, en relació al dia abans.
Així doncs, s'observa que a La Tallada d'Empordà van percebre una mínima 2,9 ºC inferior, a Monells també va baixar 2,9 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 2,4 ºC.
A Palamós la mínima descendí 1,8 ºC d'un dia per l'altre.
Els 1,2 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,7 ºC de Bellcaire d'Empordà es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 24 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,3 ºC (3,6 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,0 ºC (5,0 ºC)., Monells 14,1 ºC (1,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,7 ºC (3,6 ºC)., Torroella de Montgrí 13,3 ºC (4,6 ºC).

Més fotos del passat divendres 24 de gener