Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 16 de gener del 2020

Diumenge 12 de gener: una nit gèlida, un dia radiant i vent en calma

La falta de vent va deixar els patins catalans gairebé immòbils el passat diumenge 12 de gener al migdia.

El sol va brillar amb força durant el passat diumenge 12 de gener. No obstant això, la temperatura va ser plenament hivernal.
L'absència total de nuvolositat, la falta de vent gairebé absoluta, la inversió tèrmica producte de l'anticicló i la presència d'una massa d'aire amb la isoterma de 4,9 ºC a 1.500 metres d'altura a les 00:00h, van fer desplomar el mercuri en hores nocturnes.
La temperatura mínima a l'interior del Baix Empordà va ser típicament hivernal, pròpia del mes de gener, amb uns destacats -3,3 ºC a Monells, -2,5 ºC a La Tallada d'Empordà o -2,3 ºC a La Bisbal d'Empordà. De fet, tan sols la línia costanera es va deslliurar de les gelades, encara que per ben poc, com ho demostren els 2,1 ºC que hi van haver a Palamós-Passeig del Mar.
Encara que no va gelar a prop del mar, la temperatura va ser prou baixa per permetre l'aparició d'una capa de gebre sobre la superfície dels objectes més exposats a la intempèrie, tal com va succeir al voltant del Pla de sa Nau i en altres indrets del municipi palamosí.

D'altra banda, la falta de vent es va prodigar al llarg de tota la jornada, deixant un fet realment insòlit. Veiem que la ratxa màxima de vent detectada a Palamós (nucli antic) va ser de només 5 km/h i a l'estació de Palamós-La Fosca van enregistrar 13 km/h, unes dades prou eloqüents.
Com podeu veure a les fotos, aquesta manca de vent va provocar que els patins catalans del Club de Vela Sant Antoni que havien sortit a navegar restessin immòbils, deixant una estampa força curiosa i alhora bonica per a l'espectador.
Així mateix, el dia radiant que ens mostren les imatges va permetre una petita recuperació de la temperatura màxima a la major part de la comarca, però a Palamós va baixar 0,6 ºC (dissabte 13,0 ºC i diumenge 12,4 ºC).

El passat diumenge 12 de gener vàrem tenir un dia radiant, però força fred.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 12 de gener del 2020 a Palamós., temperatura màxima 12,4 ºC (13,7 ºC al passeig del Mar i 13,0 ºC a La Fosca), mínima 3,1 ºC (2,1 ºC al passeig del Mar i 2,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel asserenat, amb només 1/8 Ac a l'horitzó oest durant la posta de sol, gebre a primera hora del matí a prop del nucli urbà.
Vent: fins les 10:30h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NE, NNE i ENE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 13:30h bufà vent del E, ESE i SE, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 17:00h s'observà vent de direcció SO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 20:00h va bufar vent del O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 5 km/h E.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia de maregassa a maror (onatge sig. de 3,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 12:00h, de 1,52 metres a les 18:00h i de 1,05 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,08 metres a les 07:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1031 hPa, mínima 1026 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 64 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ras i aigua cristal·lina, el passat diumenge 12 de gener al migdia.

Un grup d'Europes patint la falta de vent i l'horitzó irregular per la presència de forta maror mar endins el passat diumenge 12 de gener al migdia.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 12 de gener al Baix Empordà, es veu que va pujar una mica d'un dia per l'altre a quasi tot arreu.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 2,0 ºC respecte el dissabte, a Monells ascendí 1,5 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,3 ºC. A Torroella de Montgrí hi hagué una excepció, amb una màxima 0,8 ºC més baixa.
A Palamós descendí 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 15,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,4 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, podem comprobar que la temperatura mínima va baixar de forma més o menys remarcable a tot arreu, en relació al dissabte.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 2,4 ºC respecte el dia precedent, a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,0 ºC i a Monells baixà 1,8 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 1,6 ºC inferior.
Els -3,3 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 12 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,1 ºC (-2,5 ºC)., Castell d'Aro 15,0 ºC (0,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,8 ºC (-2,3 ºC)., Monells 14,4 ºC (-3,3 ºC)., Torroella de Montgrí 12,8 ºC (-0,5 ºC).

Més fotos del passat diumenge 12 de gener