Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 d’agost del 2020

Dimecres 12 d'agost: la mar s'altera una mica i arriben meduses

El fort onatge va obligar a tancar el bany a la Cala de ses Torretes-Cala Gogó (Calonge i Sant Antoni), el passat dimecres 12 d'agost a la tarda. 

El passat dimecres 12 d'agost va entrar una marcada mar de fons d'entre xaloc i migjorn que alterà l'estat de la mar.
La configuració sinòptica d'aquella jornada va estar dominada per un anticiclò posicionat a l'est d'Europa i per una pertorbació en altura centrada al voltant del País Basc, amb un cert reflex en superfície que quedà enregistrat en els nostres baròmetres.
Aquesta circumstància i l'entrada de vent fluixet de component marítim, va acabar generant un corrent del SE i S al Mediterrani Occidental, la qual cosa va aixecar un xic de mar de fons (ones de 0,5 a 1 metre d'alçada).
Tal com podeu veure a l'avís que va realitzar la policia local de la població veïna de Calonge i Sant Antoni, es va prohibir el bany a diverses cales degut a un onatge que feia perillós realitzar aquesta activitat aquàtica.
Més a prop, entre l'espigó de la platja Gran de Palamós i la platja d'es Monestri (Calonge i Sant Antoni) també es va hissar la bandera groga de precaució.
D'altra banda, per si no n'hi hagués prou, el mateix corrent marí va portar alguns bancs de meduses fins a la línia costanera. La presència de varis exemplars de l'espècie urticant Pelagia noctiluca va obligar a posar la bandera groga a la platja de Sant Antoni.

Aquestes incidències en el bany de la Costa Brava Centre, van amenitzar una nova jornada condicionada per la intensa xafogor, com a producte d'una humitat relativa molt elevada que assolí un màxim del 90 % i un mínim del 71 % a Palamós (nucli antic), a més a més, la temperatura màxima va pujar lleugerament respecte el dia abans, la qual cosa va fer que es superés la barrera dels 30 ºC (dimarts 29,1 ºC i dimecres 30,1 ºC). Això va provocar una temperatura de xafogor propera als 40 ºC al centre del dia.
Així mateix, encara que a Palamós vàrem tenir més estuva, cap a l'interior de la comarca es va anotar un clar descens del mercuri, respecte el dimarts. La causa d'aquesta moderació del termòmetre fou deguda a la presència de núvols, a la manca de garbí i a l'entrada d'una massa d'aire lleugerament menys càlid a 850 hPa.
Per exemple, a Monells tingueren una màxima 3,0 ºC inferior (dimarts 35,6 ºC i dimecres 32,6 ºC).

D'altra banda, un cop més vàrem haver de patir una nit tropical generalitzada, sobretot a l'interior dels nuclis urbans i rodalies. Veiem que per segon dia consecutiu totes les estacions de Meteoclimatic situades al Baix Empordà van enregistrar una mínima per sobre dels 20 ºC, a més, a l'estació de Castell d'Aro (XEMA, Meteocat) també van tenir 20,1ºC de mínima i les altres estacions de la XEMA per poques dècimes no van assolir una mínima de 20 ºC.
 

La Cala Cristus també va quedar tancada al bany degut al fort onatge el passat dimecres 12 d'agost. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 12 d'agost del 2020 a Palamós., temperatura màxima 30,1 ºC (29,4 ºC a La Fosca i 29,7 ºC al Passeig del Mar), mínima 22,9 ºC (21,8 ºC a La Fosca i 22,3 ºC al Passeig del Mar).
Estat del cel: al matí s'observaren de 4/8 a 7/8 Sc i St, boirina, a més de 1/8 a 4/8 Ci, Ac i As., a la tarda hi van haver de 0/8 a 4/8 Ci, Ac i As, a més de 2/8 a 4/8 Sc i St.
Vent: fins a les 12:00h hi va haver vent del NO, O i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h hi va haver vent del SE, SSE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h s'aprecià vent del SE, SSE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h va bufar vent del SO, OSO i O, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h a La Fosca (34 km/h al Passeig del Mar).
Estat de la mar amb maror, mar de fons del SSE., mar endins hi havia maror (onatge significant de 0,7 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,56 metres a les 14:00h i a les 16:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1013 hPa, mínima 1010 hPa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 71 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Bandera groga a la platja de Sant Antoni degut a la presència de meduses, el passat dimecres 12 d'agost.

Si s'analitza amb detall la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimecres 12 d'agost al Baix Empordà, veiem que va experimentar comportaments diferents segons el lloc que mirem, respecte el dimarts.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 3,0 ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 2,4 ºC, per contra, a Castell d'Aro va pujar 1,5 ºC i a Palamós pujà 1,0 ºC.
Els 33,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 29,4 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, s'aprecia un descens poc destacat a tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí va baixar 0,9 ºC, a La Tallada d'Empordà baixà 0,6 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,5 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,9 ºC inferior.
Els 18,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 23,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 12 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,6 ºC (18,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 32,6 ºC (19,3 ºC)., Castell d'Aro 32,3 ºC (20,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,0 ºC (19,7 ºC)., Torroella de Montgrí  31,3 ºC (19,5 ºC).