A les afores del pintoresc poble de Colomers, podem contemplar un tram de calçada romana en força bon estat, tot i que s'hi hauria de fer alguna actuació de conservació abans no es malmeti més. Sens dubte, ens trobem al davant d'un altre indret del Baix Empordà que val la pena conèixer i que ens sorprendrà, lluny de la massificació que pateix la costa en aquesta època de l'any.
Aquesta via de comunicació del segle I dC, es troba mig amagada pels boscos espessos (caldria gestionar-los millor) que poblen el Terraprims. El tram més llarg apareix al vessant oriental dels Castellets, muntanya del sector occidental del municipi. Un tram més curt es pot veure a les Arces, paratge del sector oriental.
El fragment oest sembla que es tractava d'una via secundària que arrencava de la Via Augusta, potser a la mansion Cinniana o Cilniana, "Cinyana", al costat de la riera de Cinyana, entre Orriols i Fellines, a Viladasens, o a la mansion Ceruiana, "Cerviana", a Raset (municipi de Cervià de Ter), travessava el Ter al Xalet de Colomers i, passant per Foixà, Rupià i Corçà, es dirigia cap a la Bisbal i Palamós.
La descoberta, ja fa anys, d'un mil·liari (avui situat a la plaça de l'església) en el tram de darrera del Cementiri Municipal, corrobora que ens trobem davant d'una via romana, encara que secundària, i no pas d'un camí empedrat medieval. El fragment est, que deuria enllaçar amb aquesta, podria provenir d'Empúries.
Un mil·liari o pedra mil·liar (procedent del llatí miliarium) és una columna cilíndrica, oval o paral·lelepípeda que es posava a la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada mil Passus (passos dobles romans) és a dir, cada milla romana, la qual cosa equival a una distància d'aproximadament 1.481 metres.
Cal tenir present que a la Garrotxa hi ha un dels exemples més destacats i llargs de calçada romana de tot Catalunya. Es tracta de la Via romana del Capsacosta, un altre lloc que mereix una visita.
Bibliografia: http://www.colomersdeter.cat/colomers/aartistics/viaromana.htm