Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 d’agost del 2020

Resum meteorològic i imatges del 16 al 22 d'agost

Posta de sol amb espectaculars raigs crepusculars, el passat dissabte 22 d'agost.

El període comprès entre el 16 i el 22 d'agost va ser força monòton, però també va portar-nos la temperatura màxima més elevada que s'ha enregistrat aquest any 2020.
L'entrada de vent reescalfat de component nord el dissabte 22 d'agost, va deixar-nos una màxima de 30,9 ºC (nucli antic de Palamós). Cal destacar que a la població veïna de Calonge tingueren 35,2 ºC (el valor més alt d'aquest any en aquell punt).
Malgrat que l'anticicló es va veure molt desdibuixat fins al darrer dia i que la canícula ja havia finalitzat, la temperatura no va voler abandonar la banda superior del termòmetre, a més a més, les precipitacions no van fer acte de presència cap dia, amb la qual cosa la capa més superficial del  sòl i les plantes de cicle curt van perdre molta humitat, una característica pròpia d'aquestes dates.
També s'ha d'esmentar que la calor intensa no només va afectar-nos en hores diürnes. Malauradament, hi van haver set nits tropicals consecutives, sobretot els dos últims jorns, quan s'anotaren uns horrorosos 24,4 ºC de mínima (no hi va haver una nit tòrrida per només 0,6 ºC). 

Entrant en detalls, com he comentat, la temperatura màxima més elevada va tenir lloc el dissabte 22 d'agost, amb uns càlids 30,9 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 26,6 ºC del dimarts 18 d'agost.
Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 20,8 ºC del passat dimecres 19 d'agost, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 24,4 ºC enregistrats el passat divendres 21 i el dissabte 22 d'agost.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1018 hPa del dissabte 22 d'agost, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1011 hPa del dimecres 19 d'agost.
Si observem la pressió mínima diària més baixa, trobem els 1006 hPa del dimecres 19 d'agost, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dissabte 22, amb 1015 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 93 % el dissabte 22 d'agost, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 80 % el dimarts 18 d'agost.
Així mateix, la humitat relativa mínima més alta va ser del 80 % el passat dijous 20 d'agost, en canvi, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 46 % el dissabte 22 d'agost.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 40 km/h SSO a la Fosca el passat dimecres 19 d'agost, per contra, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 19 km/h E del passat dimarts 18 d'agost a la Fosca.

Finalment, no es van enregistrar precipitacions cap dia i es van tornar a comptabilitzar 7 nits tropicals seguides.

Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al barri vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca (Meteoclimatic)

Altres observacions remarcables

El passat diumenge 16 d'agost s'observaren Cu congestus i Cb cap a l'horitzó N, NO i O a partir del migdia. A Palamós també hi hagueren núvols abundants, amb predomini dels baixos i el mercuri quedà un xic frenat. Al vespre va quedar el cel tapat i presentà un aspecte amenaçador, però sense precipitacions.
El vent va ser poc destacable, amb predomini del component E, ratxa màxima 31 km/h. Mar endins, al davant del cap de Begur, hi havia una alçada significant de l'onatge de 0,82 metres a les 12:00h.

El passat dilluns 17 d'agost s'observaren nombroses franges de núvols mitgencs i boniques formacions d'altocúmuls lenticulars i altocúmuls floccus que viatjaven de nord a sud. També hi van haver Cc undulatus i stratiformis.
En superfície bufà vent fluix de component E, SE i S, ratxa màxima 29 km/h. Al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 0,82 metres a les 08:00h i una alçada màxima de 1,17 metres a les 05:00h.

El passat dimarts 18 d'agost hi va haver molt poc vent, ratxa màxima 19 km/h E. Durant tota la jornada ens van creuar extenses franges de núvols mitgencs que a estones taparen el cel per complet. També aparegueren Ac floccus i stratiformis. Sortida i posta de sol rogenques. La mar molt plàcida, quasi en calma.

El passat dimecres 19 d'agost s'observà un reforç important del garbí. A partir de les 11:30h bufà a 15 km/h de mitjana, ratxa màxima 40 km/h. Molts blancalls a la badia.
Temps bàsicament assolellat, amb algun Cu humilis i Sc decoratius, de 1/8 a 2/8. Remuntada del mercuri, màxima de 28,0 ºC (el dia anterior hi hagueren 26,6 ºC).
Al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 0,94 metres a les 21:00h i una alçada màxima de 1,48 metres a les 18:00h.

El passat dijous 20 d'agost es van veure alguns núvols baixos, més destacats a la tarda-vespre. Alguns dels estrats i estratocúmuls taparen el cim del Puig Cargol a estones (a la tarda-vespre).
Vent fluixet de component sud, ratxa màxima 32 km/h. Al davant del cap de Begur hi havia una alçada màxima de l'onatge de 0,82 metres a les 08:00h i a les 23:00h, alçada màxima 1,48 metres a les 23:00h.

El passat divendres 21 d'agost el vent anà a la baixa, amb predomini del component S i SE, ratxa màxima 23 km/h. Marejol, mar de fons del SE.
Van continuar apareixent núvols baixos i la nit va ser molt càlida. La màxima fou de 29,4 ºC, amb xafogor acusada.
La mar es va alterar mar endins cada cop més, amb mar de fons del SE. Al davant del cap de Begur hi havia una alçada significant de l'onatge de 1,05 metres a les 19:00h., alçada màxima de l'onatge 1,8 metres a les 20:00h.   

El passat dissabte 22 d'agost s'observà cel serè i bona visibilitat al migdia-primeres hores de la tarda. Durant la posta de sol es van veure Cu cap a l'oest i es formaren bonics raigs crepusculars o projeccions.
La temperatura màxima va esdevenir a les 18:30h, coincidint amb l'entrada de tramuntana reescalfada. El vent del nord assolí una velocitat mitjana de 15 km/h a partir de les 22:00h, ratxa màxima 39 km/h. La humitat va baixar fins al 46 %.
Al davant del cap de Begur, a 19 milles, hi havia una alçada significant de l'onatge de 1,76 metres a les 23:00h i una alçada màxima 3,13 metres a les 23:00h.

Imatges del passat diumenge 16 d'agost

Cumulus congestus i raigs crepusculars, el passat diumenge 16 d'agost. Imatge captada des de La Tallada d'Empordà (Baix Empordà).

Cumulus congestus i raigs crepusculars, el passat diumenge 16 d'agost. Imatge captada des de La Tallada d'Empordà (Baix Empordà).

Cumulus congestus i raigs crepusculars, el passat diumenge 16 d'agost. Imatge captada des de La Tallada d'Empordà (Baix Empordà).

Imatges del passat dilluns 17 d'agost

Altocúmuls lenticulars observats el passat dilluns 17 d'agost.

Altocúmuls lenticulars observats el passat dilluns 17 d'agost.

Altocúmul lenticular observat el passat dilluns 17 d'agost.

Imatges del passat dimarts 18 d'agost

Posta de sol amb cel rogenc degut als altocúmuls. Imatge captada des del Pla de Calonge.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible a les 09:00h. Veiem abundants núvols mitgencs.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible a les 19:00h. Veiem abundants núvols mitgencs.

Cel cobert d'altostrats a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Imatges del passat dimecres 19 d'agost

Temps assolellat i alguns núvols baixos al migdia. Font: http://palamos.cam

Temps assolellat i alguns núvols baixos al migdia. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat i la mar plena de blancalls aixecats pel garbí al migdia. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Imatges del passat dijous 20 d'agost

Temps assolellat i alguns núvols baixos al migdia, amb una vinya de Calonge en primer pla. Al fons veiem el celler Viníric.

Temps assolellat i alguns núvols baixos al migdia, amb una vinya de Calonge en primer pla. Al fons veiem el celler Viníric.

Imatges del passat divendres 21 d'agost

Núvols baixos al migdia i boirina enterbolint la visió del paisatge del fons. Font: càmera web de Palamós 

Núvols baixos al migdia i boirina enterbolint la visió del paisatge del fons. Font: http://palamos.cam  

Imatges del passat dissabte 22 d'agost

Mapa de pressió en superfície a les 23:00h. L'entrada de l'anticicló per l'oest de la península Ibèrica i la baixa pressió de l'est d'Europa, van provocar un marcat gradient isobàric al golf de Lleó, amb tramuntana reescalfada. 

Posta de sol amb raigs crepusculars. Font: http://palamos.cam

Posta de sol amb raigs crepusculars.

Posta de sol amb raigs crepusculars.