Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 d’agost del 2020

Diumenge 9 d'agost: les encluses tapen el cel i bancs de boira sobre el mar

Cel cobert per l'arribada d'una enclusa de tempesta, el passat diumenge 9 d'agost a la tarda. Font: http://palamos.cam

El passat diumenge 9 d'agost es va apreciar un augment nuvolós molt destacat i la punta de calor experimentada el dia anterior es va apaivagar.
Un dels meteors més remarcables d'aquella jornada dominical va ser la formació de boira d'advecció. Tot i que aquest fenomen meteorològic és més típic de la primavera que no pas de l'estiu, aquest va fer acte de presència a la nostra vila de forma esporàdica al voltant de les 13:00h, després d'estar present al damunt del mar durant el matí.
La boira d'advecció o boira marina es va formar quan la massa d'aire càlid i estable d'origen tropical continental que teníem a sobre, es trobà amb una massa d'aire més humida i fresca ubicada al damunt del mar.
Quan això passa, aleshores la massa d'aire càlid perd temperatura, puja el seu tant per cent d'humitat relativa i es crea una capa d'inversió tèrmica. Arriba un moment en el qual l'aire s'ha refredat fins que no pot contindre més vapor d'aigua i se satura, és a dir, la humitat arriba al 100%.
En aquest punt el vapor d'aigua es condensa i es formen aquestes boires, que en un primer moment apareixen mar endins, però poden acabar afectant zones litorals, tal com va passar de forma anecdòtica aquell dia.

Així mateix, l'existència d'un lleuger flux de component est en superfície, a part de fer apropar la boira de mar cap a la costa, també va ajudar a fer baixar el termòmetre respecte el dia anterior.
La manca de vent de garbí i l'augment de la nuvolositat en relació al dissabte, van moderar el mercuri. Per exemple, s'observa que a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 5,2 ºC inferior (dissabte 32,9 ºC i diumenge 27,7 ºC).
A Palamós vàrem tenir una màxima 0,5 ºC més baixa (dissabte 28,1 ºC i diumenge 27,6 ºC), però la humitat relativa va tornar a ser molt alta (màxim del 93 % i mínim del 74 %), amb la qual cosa hi va haver una xafogor terrible.
D'altra banda, els elevats índex d'inestabilitat (CAPE de 3000 J/Kg, entre d'altres aspectes) que hi havien prop dels sistemes muntanyosos del país, van fer crèixer Cumulonimbus a partir del migdia.
Les encluses de tempesta es desplaçaren fins a la costa i s'uniren als núvols baixos existents, deixant-nos una tarda grisa i ennuvolada, però sense precipitacions.

Mapa de llamps del passat diumenge 9 d'agost. Veiem abundant aparat elèctric a les Comarques Gironines, sobretot a les muntanyes del Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 9 d'agost del 2020 a Palamós., temperatura màxima 27,6 ºC (27,8 ºC a La Fosca i 29,1 ºC al Passeig del Mar), mínima 23,3 ºC (22,7 ºC a La Fosca i 22,4 ºC al Passeig del Mar).
Estat del cel: al matí van veure's de 0/8 a 6/8 Sc i St, banc de boira sobre el mar, fregant la costa a les 13:00h, a més de 0/8 a 3/8 Ci, Cs i As., a la tarda s'observaren de 3/8 a 7/8 Ci, Cs i As, encluses de tempesta, Cb cap a l'horitzó N, NO i O, a més de 1/8 a 4/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins a les 08:00h s'aprecià vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent de direcció NNE, NE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vàrem tenir vent del E i ESE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h s'aprecià vent del E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h hi hagué vent del S, SSO i SSE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:30h s'observà vent del SSO i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h va bufar vent del SSO, SO i S, a 2-5 km/h de mitjana o s'aprecià vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h E a La Fosca.
Estat de la mar amb marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h ).
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hPa, mínima 1012 hPa. Humitat relativa màxima 93 %, mínima 74 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Banc de boira d'advecció al davant de la Costa Brava el passat diumenge 9 d'agost a les 12:00h. Imatge en format visible del satèl·lit Meteosat.

Creixement de tempestes en punts de muntanya del nord del país i banc de boira d'advecció al davant de la Costa Brava el passat diumenge 9 d'agost a les 16:00h. Imatge en format visible del satèl·lit Meteosat.

Enclusa de tempesta tapant el cel a Palamós i la major part de Girona, el passat diumenge 9 d'agost a les 18:00h. Imatge en format visible del satèl·lit Meteosat.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 9 d'agost al Baix Empordà, es veu que va baixar amb major o menor determinació a tot arreu, respecte el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 5,2 ºC més baixa, a Monells baixà 3,4 ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 2,1 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,5 ºC inferior.
Els 33,3 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 27,6 ºC de Palamós foren la màxima més discreta.

Per acabar el resum meteorològic, veiem que la temperatura mínima va tenir comportaments diferents segons l'indret, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,4 ºC i a Monells va ascendir 0,6 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà baixà 0,2 ºC i a Torroella de Montgrí també descendí 0,2 ºC.
A Palamós hi va haver una mínima 0,4 ºC més alta.
Els 18,9 ºC enregistrats a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 23,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 9 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 33,1 ºC (19,4 ºC)., Monells 33,1 ºC (18,9 ºC)., Castell d'Aro 30,4 ºC (20,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 30,4 ºC (19,1 ºC)., Torroella de Montgrí 27,7 ºC (19,3 ºC).

Cel cobert per la presència d'una extensa enclusa de tempesta, el passat diumenge 9 d'agost a la tarda. Font: càmera web de Palamós