Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 d’agost del 2009

Els meteorits


Cràter Barringer. Aquest cràter té 1.200 m de diàmetre i 170 m de fondària, va ser provocat per la caiguda d'un meteorit a Winslow, Arizona, fa uns 50.000 anys.

Un meteorit és un meteoroide que arriba a la superfície de la Terra, pel fet que no s'ha desintegrat completament en entrar a la nostra atmosfera.
Estan formats majoritàriament per restes de roques i de metalls, procedents de col.lisions entre diferents objectes que orbiten pel nostre sistema solar.
Un altre exemple de meteoroide són les anomenades "Llàgrimes de Sant Llorenç" o pluja de Persèides, que s'esdevé cada any a partir del 8 d'agost, amb un màxim el dia 12, on podem veure molts estels fugaços formats per meteoroides procedents del rastre que va deixar el pas del cometa Swift Tuttle.
Quant l'òrbita de la Terra creua la zona on es troben les restes deixades pel cometa es produeix aquesta bonica pluja d'estels.

Hem de diferenciar els meteorits del que anomenem "asteroide" .
Un asteroide és un objecte sòlid, compost majoritàriament per roca i metalls, més petit que un planeta i que orbita al voltant del Sol, molts cops aquest terme també s'utilitza per definir un planeta menor.
Quant parlem de "bòlid", ens referim a un meteorit, on la intensitat de la llum que despren a l'entrada a l'atmosfera supera la lluminositat del planeta Venus.

Els meteorits ,són fragments de la història de l'univers i ens poden aportar informació sobre el seu orígen, així com dades sobre la composició dels diferents cossos celests.
Malauradament també ens poden aportar molts maldecaps., recordem la teoria sobre la desaparició dels dinosaures provocada per la caiguda d'un asteroide o immens meteorit, per sort, es creu que la caiguda de grans meteorits només passa un cop cada 40.000 anys., per evitar sorpreses hi ha tot un programa de seguiment dels possibles asteroides que poden impactar amb la Terra.

Els meteorits els podem classificar segons la seva composició:

A) Meteorits petris o litites, són un 92.8 % dels que cauen i es divideixen en :

Condrites: són els metorits més comuns i representen el 85.7 % del total. Poden tenir una edat de 4.550 milions d'anys.

Acondrites: representen el 7.1 % del total, es van formar per fusions i recristalitzacions dels cossos principals. Aquest tipus de meteorit es pot confondre fàcilment amb les roques que podem trobar a la Terra.

B) Meteorits metàl.lics o siderites, representen un 5.7 % del total.

Aquests meteorits són molt difícils de trobar, però es distingeixen molt fàcilment.
La seva composició està formada per ferro i níquel, provenen en la majoria dels casos del nucli d'un asteroide fragmentat.
Depenent de la quantitat de níquel present al seu interior es divideixen en tres subgrups:

Hexahedrites: tenen un 4-7 % de níquel i un 90 % de ferro.
Octaedrites: tenen un 8-17 % de níquel.
Ataxites: tenen un 18 % de níquel.

C) Meteorits petris-metàl.lics o sideròlits, són un 1,5 % del total:

En aquest grup podem trobar:

Mesosiderites: contenen vetes metamòrfiques i fragments metàl.lics de color platejat, inclosos a la seva matriu de silicats.

Palasites: són compostos d'olivina embolcallada de metall. Provenen de les capes més internes d'asteroides fragmentats.

D) Tectites: provenen de trossos arrencats d'un altre lloc degut a un gran impacte, poden trobar-se repartides en centenars de quilòmetres per la superfície de la Terra i s'assemblen a trossos de vidre negre fos.

Tot seguit podreu veure una recopil-lació del pas de bòlids o caigudes de meteorits sobre la Terra.
La proliferació de càmeres entre els particulars i de càmeres de vigilància, ha propiciat que poguem veure molts d'aquests objectes:

Filmació d'un bòlid caigut a Alemanya:



Recopil·lació dels diferents meteorits que podem veure al Museu d'Història Natural de Viena:



Dades actuals:

26.3 ºC
53% hr
1015 hPa
mínima de 20.1 ºC
cel ras
vent fluix de garbí