Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 d’agost del 2009

Esclafit


Camp de pomeres.

Sembla ser que les destrosses que hi van haver fa una setmana als camps de fruiters de Lleida, a part de la pedregada molt intensa que hi va haver, també van ser causades per l'aparició d'un esclafit ("reventón" en castellà,"downburst" en anglès).
Un esclafit, el podríem anomenar com a "desplomament sobtat d'aire fred (en casos més rars, aire calent) a sota d'una tempesta molt violenta", sovint apareix en línies de turbonada.
Aquest aire fred és arrossegat des de capes mitges i altes de la troposfera, amb l'intensa precipitació que pot acompanyar algunes tempestes molt violentes., cal dir que en totes les tempestes amb forta precipitació, es produeixen desplomaments d'aire fred, això si, només arriben a la categoria d'esclafit aquells que són molt intensos.
Els danys causats per un esclafit es poden confondre amb els danys causats per un tornado. Una forma fàcil de distingir si una destrossa ha estat causada per un o altre fenomen, és la manera com han quedat disposats certs elements com els arbres, en un esclafit els arbres o objectes, els veurem tumbats en la mateixa direcció, en canvi en un tornado els objectes queden escampats de manera anàrquica.

Al següent vídeo podreu veure un esclafit molt intens: