Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 29 d’agost del 2009

Pileus




Aquest divendres al migdia es podia veure des de Palamós, el creixement de grans cúmuls mirant cap a l'oest, a la comarca del Gironès, els quals anaven evolucionant ràpidament i es convertien en cúmulus congestus i cumulunimbus.
Aquestes nuvolades deixaven caure alguns ruixats, com són els 14 mm recollits a Girona o el litre recollit a Cassà de la Selva.

Com a curiositat, aquests potents cúmuls tenien un complement annex que encara no havia conseguit fotografiar, es tracta del "pileus"., en aquest cas, tot i trobar-se entre 20/40 km de distància de Palamós ho vaig poder fotografiar.


Un "pileus"(en llatí vol dir barret o casc) segons definició de la wikipedia és:

"Un petit núvol horitzontal que pot aparèixer a la part superior d'un cúmulus o d'un cumulonimbus, donant l'aparença de portar una caputxa. Els pileus tendeixen a canviar de forma ràpidament. Aquests canvis es produeixen per l'acció de l'aire humit a baixes alçades, fent que aquest arribi al punt de rosada, ple de grans gotes en suspensió. Acostumen a ser indicadors de futur mal temps. Un pileus situat a la part alta d'un cúmulus sovint indica que aviat es transformarà en un cumulonimbus, amb un espectacular increment de la massa del núvol original.

Els núvols que van juntament amb un pileus se'ls acostuma a afegir el sufix "pileus" o "amb pileus". Per exemple, un cumulonimbus amb un pileus al damunt se'l pot perfectament anomenar com a "cumulonimbus amb pileus".


Tot seguit podreu veure un parell més de fotografies d'aquest pileus.
Com es pot observar té l'aparença d'un petit núvol lenticular enganxat al cim del Cumulus: