En l'anterior article, vaig fer esment al punt de rosada.
El punt de rosada, és la temperatura a la qual ha de baixar una massa d'aire perquè la humitat relativa arribi al 100%, és a dir, perquè aquesta massa d'aire quedi saturada.
El poder que té l'aire de contenir vapor d'aigua no és constant, sinó que depèn de la temperatura. Com més calent és l'aire, més quantitat de vapor d'aigua pot contenir. Si una massa d'aire a una determinada temperatura té, per exemple, la meitat del vapor d'aigua que pot contenir a aquesta temperatura, podem dir que la humitat relativa és del 50%. Si ara baixem progressivament la temperatura d'aquest aire, la quantitat de vapor d'aigua que podrà contenir serà cada vegada menor, i per tant la humitat relativa puja. Quan la humitat relativa arriba al 100%, la temperatura de l'aire coincideix amb el punt de rosada. Es parla de "punt de rosada" a la temperatura en la que, si es manté l'actual nivell d'aigua en aire, la humitat passaria a ser d'un 100% i, per tant, provocaria rosada (o boira, o plugims) per eliminació de l'aigua sobrant.
Per calcular el punt de rosada es pot utilitzar la següent fòrmula:
Pr = Punt de rosada
T = Temperatura en graus Celsius
H = Humitat relativa
Informació extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
Dades actuals:
28.2 ºC
72 % hr
1017 hPa
mínima de 20.4 ºC
cel encalitjat
vent fluix de garbí