Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 d’octubre del 2009

Els nimbostratus


Cel cobert per nimbostratus durant la llevantada de Sant Esteve.

Els nimbostratus (Ns) són un gènere nuvolós de tipus baix o mig, formats per gotes d'aigua, cristalls de gel o una composició mixta.
Aquest núvol pot tenir la seva base entre els 1000/2000, per la qual cosa es classifica com a baix o mig, depenent de la seva alçada.

La seva aparença és la d'una capa gris i uniforme que tapa completament el sol., els nimbostratus sempre van acompanyats de precipitació, tot i que aquesta no és de gaire intensitat és contínua i duradora., la seva precipitació tant pot presentar-se en forma d'aigua o de neu.

Els nimbostratus són els típics núvols que porten la pluja contínua dels temporals de llevant o dels fronts actius, que ens acompanyen al llarg de l'any.

Tot sovint la superfície de la base dels nimbostratus es veu difusa degut a l'existència de capes de núvols baixos trencats en forma de pannus, amb un moviment que els fa canviar contínuament de forma, altres vegades aquests núvols baixos trencats acaben per unir-se completament i així es confonen amb la base dels nimbostratus.

Aquest gènere nuvolós no té cap espècie ni varietat, el seu orígen el podem trobar en els cúmulus com en els cumulunimbus.