Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 d’octubre del 2009

Las mojadas de Caballar


Església de Caballar .


"Las Mojadas de Caballar", és un ritus ancestral que es realitza a la població segoviana de Caballar (113 habitants), cada vegada que pateixen sequera.
Per realitzar aquest ritus, el capellà de la població posa en remull els cranis de Sant Valentí i Santa Engràcia, germans de Sant Frutos, patró de Segòvia, a dins l'aigua de la Font Santa. Es creu que amb aquest acte es pot fer ploure ...i sembla que així ha estat en nombroses ocasions, tal i com ho demostra el següent document històric (escrit en l'idioma original), el qual és una narració del ritus que es va realitzar el 7 de juliol de 1899:


"Tuvo lugar esta Mojada a petición del arciprestazgo de Turégano, habiéndola solicitado por escrito además de este pueblo, Veganzones, Torreiglesias, La Cuesta, Otones, Adrada de Pirón , Tres Casas, Pelayos del Arroyo y Santo Domingo de Pirón. De los demás pueblos del arciprestazgo no se conservan oficios, pero pensamos que concurrieron a la Mojada, pués en el acta de la misma leémos que asistieron todos los pueblos del arciprestazgo de Turégano y Muñoveros como invitados.
La rogativa tuvo lugar con la correspondiente inmersión de las reliquias el día 7 de Julio. Ese mismo día, trás los actos religiosos y a eso de las tres de la tarde, empezó a caer una lluvia tan copiosa que arrancaba lágrimas de júbilo a los verdaderos creyentes y hacía bajar la cerviz a los que, con indiferencia o por mofa, asistieron a la ceremonia.
Las limosnas recaudadas en esta Mojada fueron también abundantes. Con las que sobraron se construyó la reja que hay en la Fuente Santa"




Reliquiari amb els cranis dels sants. Font: http://www.nortecastilla.es/


La primera "Mojada" que és té documentada fóu la de l'any 1593, encara que anteriorment també n'hi havien hagut sense permís de l'Església, amb orígens pagans.

Dada que fa pensar: des de l'any 1593 fins a l'any 1982, hi han 33 "Mojadas" documentades i d'aquestes, en 26 ocasions el ritus va sorgir efecte, amb pluges que van arribar al cap de poc temps....



La Font Santa. Font: http://www.nortecastilla.es/



Informació extreta de : http://www.conocetucomarca.com/


Dades actuals:

16.8 cº
76 % hr
1011 hpa
mínima de 9.5 cº
màxima de 17.9 cº
cel amb núvols i clars
vent fluix de garbí (a la tarda ha bufat moderat)