Davant la pregunta que ens fem molts de nosaltres, sobre si les temperatures que estem tenint aquesta setmana (sobretot les diürnes) són normals o no, ens hauríem de preguntar què és normal? o què no és normal? en el nostre clima.
El clima Mediterrani que regeix les nostres contrades, no és res més que un exemple paradigmàtic de la irregularitat, dins els diferents tipus de climes que existeixen al nostre planeta.
Per saber si ha fet més calor o menys calor, en un mes determinat, s'utilitza el valor de referència consistent en la temperatura mitjana del mes en qüestió, dintre d'una sèrie climàtica. Aquesta temperatura mitjana no s'ha d'agafar al peu de la lletra, ja que el mes d'octubre, és un dels que més irregularitat pel que fa a temperatures màximes i mínimes diàries, podem trobar.
Aquesta temperatura mitjana, s'obté de la mitja de temperatures màximes diàries més la mitja de temperatures mínimes diàries, dividides per dos, amb la qual cosa es desprèn, que tot i donar com a resultat una temperatura d'uns 17 cº (temperatura mitja de l'octubre a la nostra zona) no voldrà dir que no poguem passar uns dies de més calor o de més fred.
Si vé és cert (pendent de dades) que aquest mes podria ser una mica més càlid del que marca la mitjana, també és cert que no seria cap fet excepcional., de fet, es té constància de molts mesos d'octubre amb temperatures igual o més elevades que les actuals, fins i tot, amb rècords de temperatures elevades.
Així doncs, tal com diu la dita "A l'octubre, l'hivern i l'estiu s'esgarrapen", no és d'estranyar trobar-nos amb dies de "caloreta" o dies de més fred, tal i com ha passat aquest any.
Com exempe el que estic comentant, us deixo un article aparegut el 26/10/2006 al Periódico de Catalunya, on s'ens pot refrescar la memòria:
" La competencia es dura en cuestión de récords, puesto que los meses de octubre del 2004 y del 2001 ya fueron muy calurosos, pero Catalunya sufrirá en los próximos días uno de los mayores episodios cálidos de los últimos años por estas fechas. "Podríamos tener entre cinco y siete grados más de lo habitual", explica Santi Segalà, técnico del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat). Eso significa que los termómetros superarán fácilmente los 20° en el litoral y el Pirineo y podrían acercarse a los 30° en la llanura de Lleida y el interior de la provincia de Girona. ¿Lluvia? Nada o casi nada.
La responsable de esta anomalía es una masa de aire cálido procedente del norte de África que penetra por el sur, empujada por vientos del suroeste, aprovechando que se retira la borrasca que en los últimos días ha regado abundantemente Portugal y la mitad occidental de España. No se descarta la llegada de polvo sahariano en suspensión.
En Catalunya, las temperaturas comenzaron a subir ayer, llegarán a un máximo entre mañana y el sábado y se mantendrán elevadas hasta, como mínimo, la fiesta de Todos los Santos. "Las máximas posiblemente se alcancen mañana porque la previsión es que sea el día con los cielos más despejados", añade Segalà.
DEPENDE DE LAS NUBES
Sin embargo, que se alcancen valores excepcionales dependerá en gran parte de la presencia de nubes al mediodía y de viento por la noche, puesto que ambas situaciones tienden a atemperar los registros, prosigue Segalà. El técnico del Meteocat insiste en que entradas cálidas tan tardías son relativamente frecuentes en Catalunya, incluso hasta en noviembre, y prueba de ello es que el refranero tiene un nombre para referirse a ellas: el veranillo de San Martín.
Las temperaturas, pese a todo, quedarán lejos de los récords de octubre puesto que, lógicamente, es en las primeras semanas cuando se alcanzan los valores máximos del mes. En las cuatro capitales catalanas, según las efemérides del Instituto Nacional de Meteorología (INM), se han superado alguna vez los 30°. Así, el récord de Lleida es de 32° y data de octubre del 2004, un poco por delante de Girona (31°, 1933), Barcelona-Fabra (30°, 1997) y Tarragona (30°, 1942). A finales de octubre del 2004, el último episodio similar, se batieron varios récords de mínimas, como en La Bisbal d'Empordà (21,8°). En cambio, a finales de octubre del 2003 estaba helando en buena parte de Catalunya.
En la playa se estará bien, aunque el baño ya es otra cosa. Según las mediciones del meteorólogo Diego Lázaro, el agua de Barcelona se encuentra esta semana a 21,4°, lejos de los 26° que se registran en pleno verano."
Link de l'article : http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=350733&idseccio_PK=1021
Dades actuals:
16.4 cº
95 % hr
1018 hpa
màxima de 19.0 cº
mínima de 11.6 cº
cel amb boira alta
vent fluix de xaloc