Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 23 d’octubre del 2009

La tropopausa, el límit dels cumulunimbus


Enclusa i alguns cúmuls.


La tropopausa és el límit entre la troposfera (capa de l'atmosfera on es produeixen els fenòmens meteorològics) i l'estratosfera.
Aquesta capa prima es pot trobar a diferent alçada, sempre depenent de l'indret on ens trobem. A la zona dels pols aquesta capa la trobaríem entre els 6-8 km d'alçada respecte el nivell del mar i als tròpics entre els 15-18 km.
Les temperatures que hi podem trobar són d'uns 60 o 65 cº sota zero, pel damunt d'aquest nivell es troba una capa d'inversió tèrmica (pugen les temperatures), produïda per l'efecte d'alliberament de calor quant es forma l'ozó.

Quan es forma un cumulunimbus, l'altura màxima a la que pot arribar vé definida per aquesta capa., això es veu molt bé en el cas dels "cumulunimbus capillatus" ja que el barret que es forma al seu damunt en forma d'enclusa, és el límit de la troposfera.

A partir d'aquí, podem arribar a la conclusió que els cumulunimbus més potents es produiran en latituds baixes, on aquests núvols arriben a alçades de 15-18 km i descarregar grans quantitats d'aigua.

Al següent vídeo, podreu observar l'evolució d'un cumulunimbus, gràcies al sistema de filmació fet en "time lapse", es pot veure perfectament com arriba a una alçada determinada i no pot pujar més amunt., a partir d'aquí queda planer en forma d'enclusa, la qual marca la tropopausa:





Dades actuals :

18.5 cº
75 % hr
1013 hpa
mínima de 12.2 cº
cel amb cúmuls 2/8
vent fluix de garbí
marejol