Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 27 d’octubre del 2009

Medicanes


Imatge satèl.lit del medicane que afectà Múrcia el 18/10/2007.


Seguint amb el tema que vaig començar ahir, podem dir que després del pas de la tempesta tropical Grace, el passat cinc d'octubre, per latituds properes a nosaltres, molta gent s'haurà preguntat si fenòmens com aquests o els típics huracans que podem veure al Carib, és possible que es formin al Mediterrani.
La resposta seria no, degut al reduït tamany del nostre mar i a la seva posició geogràfica., de totes formes no hem de menystenir la capacitat del Mediterrani de generar alguna sorpresa en aquest sentit. Si bé no podem parlar d'huracans com a tals, si que és possible la formació de borrasques en superfície de reduït tamany, amb una organització i aparença semblant als huracans, són els anomenats "medicanes" paraula que vé de l'anglès i que resulta d'unir les paraules "Mediterranean" i "hurricane".

Aquests tipus de baixes mesoscalars, de reduïda extensió geogràfica, inferior a l'escala sinòptica, poden formar-se a qualsevol mar o oceà del món.


La seva formació vé propiciada per l'aparició de borrasques que s'han després de la circulació general atmosfèrica que va d'oest a est., aquestes borrasques tenen el mateix origen que les típiques borrasques que afecten latituds superiors i que es formen per les diferències de temperatura entre la superfície i les capes altes de la troposfera.
El desplaçament lent per sobre del Mediterrani d'aquestes borrasques acaba provocant la formació d'una BFA (borrasca freda aïllada en superfície) juntament amb la formació d'una DANA en alçada.

Quant la BFA i la DANA es situen a la mateixa vertical, es creen unes corrents convectives molt importants, fruit de l'intercanvi de calor entre el mar i l'atmosfera, propiciant la formació de potents tempestes, les quals, juntament amb la manca de vents en cissalla i l'existència de línies de convergència en nivells baixos, afavoreix la formació dels medicanes, procès idèntic al que provoca la formació dels ciclons tropicals.

Tots aquests processos provoquen que els medicanes també tinguin un nucli càlid en nivells baixos., la diferència pricipal amb els seus parents tropicals, és l'existència d'una capa d'aire fred en nivells mitjos de l'atmosfera.

L'organització en forma d'espiral amb un ull al mig, és una característica que fa semblar als medicanes com a ciclons tropicals, això si, sense tenir la capacitat destructiva que poden tenir els huracans, tot i que mai s'han de menysprear, ja que prop del seu nucli els vents poden superar els 100 km/h i portar forts aiguats, amb els problemes que això pot comportar per les zones on passi.


Al següent vídeo veureu el ressò que en va fer el meteoròleg d'Antena 3 Roberto Brasero, del medicane que va afectar Múrcia el 2007: