Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 de març del 2010

Desastre als nostres boscos


Imatge dels pins arrassats a Cala Estreta.
Font: http://lamardamics.blogspot.com/

El desastre causat pel temporal de neu, ha provocat danys als nostres boscos que tardaràn molts anys a ser subsanats.
Es calcula que més de 100.000 ha. de les comarques gironines, en especial a l'Alt i Baix Empordà, Gironés i Selva, estàn greument afectades, amb pins i alzines sureres arrencats de soca arrel o amb les branques arrencades, deixant uns paisatges completament diferents d'abans de la nevada.
Com exemple d'aquest fet, només cal donar una passejada pels voltants de Palamós, a l'espai de Castell o a les Gavarres. Irònicament, El Puig Xifra, un espai que es va salvar de l'efecte destructiu del desdoblament de la C-31, es troba actualment com si hi hagués passat un tornado, amb tots els pins ajaguts o amb branques trencades.
En properes entrades, miraré de posar alguna fotografia de les destrosses que hi han a les zones boscoses.

Així i tot, cal valorar positivament les tasques endegades per l'administració de la Generalitat, ja que actualment hi han dues brigades de presos per reinserir, que estan realitzant tasques forestals als nostres boscos, així com altres brigades que hi han repartides a les Gavarres. Esperem que abans de l'estiu (época on tota la matèria vegetal assecada, podria propagar ràpidament qualsevol incendi), els boscos estiguin mitjanament nets de combustible vegetal, especialment les vores dels camins., tot i així, per minimitzar una afectació com aquesta als nostres boscos, caldrà una feina titànica.

Tot i que no se n'ha parlat gaire, cal dir que l'afectació del temporal marítim, on en alguns casos, poc li va faltar, per tenir la mateixa intensitat que el famós temporal de Sant Esteve, ha estat molt important a tot el medi marí, sobretot ara que es començaven a mostrar símptomes de recuperació, en moltes espècies marines.
Un altre efecte del temporal de mar, el podem trobar en la boia de Puertos del Estado, que des del dia 8 de març està espatllada.

Us deixo un video on els agents rurals parlen de la situació creada a les Gavarres, on 20.000 ha estàn greument afectades:




Dades actuals:

13,5 cº
75 % hr.
1026 hpa.
mínima d'avui 8,0 cº
màxima d'ahir 14,1 cº
1/8 Ac.
SE 11 km/h