Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 25 de març del 2010

Una primavera plujosa i més freda del normal??



Com ja s'ha mencionat en algún mitjà de comunicació, les previsions a llarg plaç, derivades dels models estacionals, ens indiquen que la present primavera es pot mostrar més freda i plujosa del normal, seguint la mateixa tònica del passat hivern.
I és que les xifres parlen per si soles, ja que des de principis d'any, es porten recollits 340,4 mm., el que representa una mica més de la meitat, del que sol caure de mitjana en tot un any. Pel que fà a la neu i la fred, cal destacar les 6 jornades en les que s'ha vist nevar en major o menor intensitat, fins a cota zero o en cotes molt properes.
Concretament, segons el que tinc comptabilitzat, a Palamós ha nevat en les cotes mencionades, els dies 8, 9 i 31 de gener, els dies 1 i 9 de febrer, i el 8 de març.

Les platges quedaren emblanquinades en dues ocasions, durant la nevada del 9 de gener amb 1,5 cm a la mateixa platja, i en especial el 8 de març amb entre 15/20 cm fins a nivell de mar. Un hivern així, és realment excepcional, amb 6 dies on s'ha vist caure l'element blanc, juntament amb una gran recurrència de les glaçades arràn de mar, sobretot tenint en compte, que hi ha hiverns on les glaçades i la neu són cares de veure.

Pel que fà referència a la nevada excepcional del 8 de març, us aconsello que doneu un cop d'ull a l'anàlisis preliminar de la situació, realitzat per l'AEMET, el qual explica molt bé els processos que donaren lloc al fenòmen. Enllaç

Així doncs, tot i la poca fiabilitat de les previsions estacionals, cal dir que aquest hivern han afinat bastant, veurem si aquesta vegada es comporten igual. Així doncs, sembla que el sol i l'estabilitat tant necessàries, no ens voldran acompanyar gaire els propers mesos, així i tot, esperem que les previsons futures siguin més benèvoles.

Model estacional NCEP. Observeu com pels propers mesos, no n'hi cap que s'escapi de tenir entre un 20 i un 30 % més de precipitació:



Per altre banda, la temperatura a 2m d'alçada (temperatura de referència) podria ser entre 1 cº/2 cº més baixa:



A veure si en comptes de pregar perqué plogui, com feiem l'any passat, aquest any haurem de pregar pel contrari.