Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 6 de març del 2010

Previsió pel cap de setmana


Mapa sinòptic previst per aquest diumenge, del model GFS.

Els propers dies, tornaran les temperatures hivernals, amb sensació de fred acusada, degut al flux de vent de provençal que ens impulsarà un anticicló de 1035 hpa centrat a l'oest de les Illes Britàniques.
Aquest anticicló marcarà una situació retrògrada, en que la massa d'aire fred situada a l'interior i a l'est del Continent, ens arribarà directament, ajudada per una zona depressionària situada entre Sicília i Tunissia.
Es preveu que amb aquesta situació, ens puguin entrar temperatures de -6 cº a 1500m i de -34/-36 cº a 5500m, aquest fet es produiria entre el diumenge a la nit i el dilluns al matí, moment en que ens entrarà el gruix d'aire fred.
Si aquesta situació s'hagués produït durant el mes de desembre o gener, estaríem parlant de temperatures a nivell del terra, molt més baixes que les que tindrem, ja que el sol comença a escalfar i el dia és més llarg, així i tot, com que tindrem molt de vent, la sensació de fred serà força intensa.

Per avui dissabte a Palamós, s'ha d'esperar un dia enterenyinat per núvols alts, però amb presència majoritària de l'astre rei.
El vent serà de component nord a uns 10/15 nusos, durant el matí. A partir de la tarda el vent serà fluix i de direcció variable, per tornar a augmentar a uns 15/20 nusos, a partir de la nit/matinada de dissabte a diumenge.
Al mar, caldrà esperar marejol a la línia costanera i maror mar endins, de direcció N/NE.
Durant la nit/ matinada de dissabte a diumenge, podrà haver-hi maror al sector costaner palamosí i forta maror, amb onatge de 1,5 m al nord del Cap de Begur.

La temperatura màxima rondarà els 11/13 cº, amb sensació de fredor degut al vent.

Mapa de vent en superfície del model WAM. Observeu com avui tornarem a tenir vents del N/NE:



Per demà diumenge, hem d'esperar un dia molt fred, on les màximes tot just arribaràn als 8/10 cº al migdia, per devallar ràpidament durant la tarda fins als 4/5 cº. La temperatura mínima, també serà força més baixa que en dies anteriors, d'uns 2/3 cº a la costa, i uns -1/-2 cº a l'interior.
S'ha d'esperar que el dia es presenti amb nuvolusitat variable. Al matí es possible que tinguem predomini del sol, ràpidament però, a partir de la tarda es taparà per núvols baixos i mitjos.
A primera hora de la tarda, no és descartable que pugui caure alguna pluja feble a qualsevol punt de les nostres comarques, d'entre 1/4 mm, aquesta probabilitat serà més elevada a l'interior i sobretot al Ripollés i la Cerdanya, amb cota de neu d'uns 400/500 m, amb quantitats poc destacables, d'entre 5 i 10 cm de neu.

El vent serà de component N/NE durant tot el dia i especialment al matí, on bufaria a uns 15/20 nusos. El vent podria disminuir momentàniament d'intensitat a partir del vespre, per tornar a augmentar a 15/20 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns.
Al mar caldrà esperar marejol a la línia costanera, amb maror fora la protecció de la costa, durant tot el dia. La matinada de diumenge a dilluns, es podria augmentar a forta maror, de direcció nord.

De cares al dilluns, es preveu que continuï el temps fred i ventós, amb vents de component NE.
A hores d'ara, existeix la possibilitat que s'acosti una borrasca amb vents de gregal, la qual podria portar-nos alguna feble nevada, a la serralada litoral i a l'interior de Girona, per sobre d'uns 100/200m, això però, s'ha d'agafar amb pinces.
A més, fins i tot, en alguns moments, podria veure's nevar fins arran de mar.
El temps fred, amb possibilitats de neu a cotes mitges/baixes, ens acompanyaria al llarg de tota la setmana.

Meteograma de Palamós (fer click per ampliar-lo). Observeu com tota la setmana hi hauran temperatures d'entre 0 i -5 cºa 1500 m d'alçada (850hpa.), amb el conseqüent refredament en superfície:



Com sempre recordar, que aquesta previsió és a títol orientatiu, amb el que caldrà seguir les previsions pels mitjans oficials.