Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 1 de març del 2010

Comença la primavera meteorològica



Avui ha començat la primavera meteorològica. Recordem que en meteorologia, les estacions difereixen en uns 20 dies, de les estacions astronòmiques., aquest fet és degut a que es considera tot el mes de març en conjunt, com un mes de caracterísques primaverals. En canvi, el mes de juny en el seu conjunt, ja es considera com plenament estiuenc.

No hem d'oblidar que tal com diu la dita "Març, marçot, mata la vella a la vora del foc i a la jove si pot", aquest mes ens pot donar més d'un ensurt, en forma d'alts i baixos de les temperatures i l'hivern encara ens pot mostrar les urpes.
A ningú se li escapa, que a tot arreu la natura es comença a despertar del seu son hivernal, com a mostra d'això, podem veure nombrosos arbres florits, com els ametllers, alguns dels quals ja treuen fulles, o les espectaculars mimoses, que ens mostren tot el seu color groc., també podem observar la floració d'altres plantes com les camèlies i tota classe de bulbs.
La fauna, també dóna senyals que la primavera es troba a la cantonada, ja que les dues darreres setmanes ja s'han vist varis estols de cigonyes, en pas migratori cap al nord, a la zona interior de Girona.
Altres espècies d'ocells, com per exemple les tòrtores, ja fan el cant d'aparellament., també es té constància de l'albirament d'algunes orenetes.
Alguns mamífers com els rat-penats i els eriçons, ja fà dies que han sortit de l'hivernació.

Aquest mes de febrer que hem deixat enrera, serà recordat per la fred que va fer la primera quinzena, on durant moltes jornades, sobretot coincidint amb el Carnaval, les temperatures mínimes van ser negatives i les màximes en molts casos, no s'acostaven ni als 10 cº. En canvi la segona quinzena, les temperatures van fer un tomb i aquestes es van mostrar molt suaus, tant de dia com de nit, degut al gir dels vents a component sud i oest., els quals en moltes jornades, van ser intensos i persistents.
Les pluges es van mostrar molt generoses, com ho demostren els 146 mm caiguts, producte del pas de vàries borrasques força actives pel damunt nostre, amb el gir dels vents a llevant. Considerant que al mes de febrer hi solen caure uns 40 mm de mitjana, podem dir que hem tingut un mes excepcionalment plujós.
Sembla que el mes de març que acabem de començar, es pot mostrar molt mogut durant aquesta setmana, ja que a partir del dimecres, es confirma que podríem tenir noves precipitacions amb vents de llevant, així com un temps força més fred, a partir del divendres.




Dades actuals:

11,2 cº
74 % hr.
1018 hpa.
mínima 7,3 cº
màxima 19,2cº
pluja del mes de febrer 146 mm
cel estrellat
vent fluix de mestral