Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 de març del 2012

EXPO TROMBA 65




Com bé recordareu, en un anterior article vaig parlar sobre la famosa tromba marina que es passejà pel davant de Sant Feliu de Guíxols a l'any 1965.
Altre vegada, aquest fenomen històric és notícia i torna a estar en el punt de mira de l'actualitat. El ganxó Jordi Ferrando, porta una bona temporada recollint fotos, filmacions casolanes i testimonis d'aquesta tromba marina esdevinguda el dos de setembre del 1965, per tal d'exhibir-les en una exposició que es realitzarà a l'any 2015, la qual commemorarà els 50 anys de l'esdeveniment.

Aquest fenomen espectacular, cridà l'atenció dels habitants i estiuejants de l'època, ja que va recòrrer durant una bona estona, de sud a nord, tot el litoral de Sant Feliu de Guíxols fins que va acabar desfent-se a la platja de Sant Pol.
A l'arxiu municipal de Sant Feliu de Guíxols es conserven algunes desenes d'instantànies, però en un breu període, Ferrando, actor de doblatge, fotògraf i decorador d'espais, ja n'ha trobat algunes més.

Segons un article publicat el passat mes de febrer a elpuntavui.cat tot aquest periple va començar mentre repassava àlbums d'un comerç, Can Prat, per triar-ne imatges històriques. I hi va aparèixer la fotografia que podem veure a la part superior dreta de l'encapçalament, la qual fou captada per un turista anònim que estiuejava a Sant Feliu i que la va regalar a la mestressa de la botiga.
Ferrando té la sensació “d'haver destapat la capsa de Pandora”, perquè ja li han fet arribar altres fotos i ha enregistrat un parell de videoclips. “Un petit minut de glòria” en què demanarà als testimonis el seu nom i què estaven fent mentre la tromba interrompia la seva rutina.

És una manera de “conèixer més la gent de Sant Feliu i arribar a la història que hi ha al darrere de cada imatge”. Amb tots els materials, es proposa bastir una exposició amb vista al 2015. De moment, sembla que aconseguirà imatges de fotògrafs que eren en casaments als hotels Eden Roc i la Gavina, i també ha topat amb el testimoni d'una dona que alletava el seu nadó mentre veia per la finestra com es desplaçava la tromba.

Ferrando ha obert el següent bloc latrombadel65.blogspot.com.es i un correu electrònic protegit (latrombadel65@gmail.com) per rebre materials, detalls i fins i tot llegendes urbanes, com ara que agents de la Guàrdia Civil disparaven a la mànega d'aigua per mirar-la de desfer. En la recerca també hi pesen la curiositat d'haver nascut el 1970, cinc anys després, i el fet que el fenomen no fes cap ferit ni mort. “Podria haver estat una gran desgràcia, però es va convertir en una obra d'art bellíssima”, conclou.