Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 20 de març del 2012

Quatre gotes i tramuntana


Imatge captada aquesta tarda de dimarts on es veuen stratocumulus undulatus.


La jornada d'avui ha tornat a estar marcada pel vent de tramuntana. Aquest vent sec del nord provocava que els núvols baixos d'aquesta tarda adoptessin unes formes força curioses, talment com si hi hagués una mena de mar amb ones en el cel. Es tracta ni més ni menys que d'estratocumulus undulatus, els quals s'han fet prou gruixuts com per deixar-nos alguns plugims o alguna roina poc destacable. Tot i la presència de nuvolositat abundant al llarg de la tarda, també cal destacar una major presència de l'astre rei durant el matí, acompanyat per intervals de núvols alts i mitgencs.

Segons la xarxa d'estacions meteorològiques Meteoclimatic i la xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya, les ratxes més destacades de tramuntana o gregal a les comarques gironines han arribat fins a 78 km/h a Portbou, 70 km/h a Roses, 56 km/h a Palamós-La Fosca i a Palafrugell. De pluja ben poca, ja que fins les 21:00 h al Baix Empordà només havien caigut 2,0 mm a Palafrugell, 3,2 mm a Bellcaire d'Empordà, 1,1 mm a la Bisbal d'Empordà o a Calonge i 0,6 mm a Palamós-La Fosca.

Pel que fa a altres dades d'avui dimarts a Palamós., temperatura màxima 13,3 º C, mínima 8,6º C. Estat del cel amb núvols i clarianes al matí i ennuvolat a la tarda. Estat de la mar amb forta maror mar endins (ones de 1,46 m a les 14:00 h) i marejol arran de costa. Vent de component nord a 15/20 km/h de mitjana, ratxa màxima 55 km/h. Pluja 0,2 mm. Pressió atmosfèrica màxima 1030 hpa, mínima 1028 hpa. Humitat relativa màxima 85 %, mínima 44 %. Dades de meteoclimatic.com.


Previsió per aquest dimecres

A Palamós s'ha d'esperar un dia força ennuvolat amb possibilitats que es mantingui algun plugim o petit ruixat durant tota la jornada, amb acumulacions que al final del dia poden arribar als 5/10 mm. A la resta de la demarcació també preveiem una jornada ennuvolada, amb precipitacions a qualsevol punt, siguent menys importants a la zona de l'Empordà i una mica més destacades a la meitat oest i Pirineu, on hi podrien caure entre 25/50 mm al llarg de tot el dia, amb una cota de neu d'uns 1600/1700 m.

La temperatura pot pujar fins a 12/15º C a l'interior, fins a 12/14º C a la costa i fins a 6/12º C al Pirineu. La mínima pot descendir fins a -3/4º C al Pirineu, fins a 3/6º C a l'interior i fins a 6/10º C a la costa.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord i est a 16/20 nusos, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí hi haurà una situació similar. A la tarda hi haurà vent de llevant a 12/16 nusos. A la nit hi haurà vent de xaloc o llevant a 8/12 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o maror arran de costa i maror o forta maror mar endins, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Durant la resta de la jornada esperem forta maror generalitzada, amb ones superiors a 1,5 m i mar de fons de llevant.



Alçada significant de l'onatge previst per dimecres a migdia